Sari la conținut

Pasta de dinti pentru copii. Ce trebuie sa verifici prima data?

Periajul dintilor este una dintre cele mai importante masuri de ingrijire personalala pe care parintii si medicii stomatologi o promoveaza intens in randul copiilor. Cat de sigura este insa pasta de dinti comercializata in Romania? Si ce trebuie sa verifici prima data cand achizitionezi un astfel de produs?

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, 59% dintre tipurile de pasta de dinti comercializate in Romania nu pot fi folosite pentru copii cu varsta mai mica de 6 ani. APC informeaza printr-un comunicat ca, in perioada 15 ianuarie – 22 ianuarie 2016, au fost achizitionate din marile structuri comerciale, farmacii si magazine naturiste 51 tipuri de pasta de dinti pentru bebelusi/copii, in vederea analizarii etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si mentiunilor.

Necesitatea acestui studiu s-a desprins in urma analizei rezultatelor furnizate de ultima cercetare la nivel national privind sanatatea orala. Afectiunile orale, printre care putem enumera cariile dentare, pierderea dintilor, boala periodontala, reprezinta o importanta problema de sanatate publica.

Analizand declaratiile si pictogramele de pe ambalajele produselor, au reiesit urmatoarele:

1. 67% dintre produsele analizate au in compozitie florura de sodiu (cantitatea variaza intre 250 ppm si 1450 ppm);

Ingestia prelungita de fluor poate cauza prejudicii semnificative pentru sanatate si in special la nivelul sistemului nervos. Fluorura poate provoca reactii adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scazut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afectiuni ale tractului gastro-intestinal si cancer. Inghitirea chiar si a unei cantitati mici de fluorura de sodiu poate cauza greata, voma si diaree.

2. Numai 33% dintre produsele analizate au mentionate pe ambalaj data durabilitatii minimale;

De altfel, termenul de valabilitate (data durabilitatii minimale) este primul aspect pe care trebuie sa-l verificam inainte de a cumpara o pasta de dinti. Acest termen poate fi indicat in doua moduri. Pentru produsele cu o data a durabilitatii mai mica de 30 de luni, se indica prin inscriptionarea zilei (daca este cazul), lunii si anului pana la care produsul isi pastreaza calitatile, daca se respecta cerintele de pastrare. Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data pana la care pot fi utilizate se exprima prin inscriptionarea unei cutii deschise alaturi de o cifra si litera M, indicand numarul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului, adica cat timp poate fi folosita pasta de dinti dupa deschiderea tubului, respectiv dupa prima utilizare.

Totusi, pentru ca produsul sa poata fi utilizat in siguranta, nu este suficient ca acesta sa fie in termenul de valabilitate. Pasta de dinti trebuie pastrata la temperaturi cuprinse intre 5 si 25 grade Celsius, ferita de umezeala si de razele soarelui. Ambalajul nu trebuie lasat deschis mai mult decat este necesar pentru a utiliza produsul, astfel incat sa se evite acumularea de praf si bacterii si degradarea compusilor chimici.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania lanseaza Campania nationala de informare si constientizare a consumatorilor intitulata „S.O.S – produsele cosmetice si de ingrijire personala".

Afla mai multe aici!

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!