Sari la conținut

Patru nutrienti de care copiii duc lipsa

Alimentatia oricat ar fi ea de diversificata poate lasa carente nutrtionale, mai ales in cazul copiilor. Exista patru nutrienti esentialei - vitamine si minerale, unde copilul inregistreaza foarte des un deficit.

Vitamina D. Expertii sunt de acord ca vitamina D este necesara pentru a absorbi calciul si pentru cresterea oselor. Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda un minim de 600 UI pentru copiii de la 1 la 18 ani. 30 de minute de expunere partiala la soare (o simpla plimbare in parc) asigura acest necesar. Alimente comune bogate in vitamina D sunt produse lactate si cerealele, sucul de portocale si iaurtul. Pestele gras este o alta sursa foarte buna de vitamina D.

Trei suplimente nutritive de care copilul are nevoie

Calciu este esential pentru dezvoltarea tesutului osos si sutine ritmul cardiac, coagularea sangelui si functia musculara. Copiii au nevoie de doza zilnica de calciu, in fiecare zi.
 

  • Intre 1 si 3ani : 500 de miligrame
  • Intre 4 si 8 ani: 800 miligrame
  • Intre 9-18 ani: 1.300 miligrame

 

Copilul trebuie sa primeasca trei portii de lactate pe zi pentru acoperirea unei parti importante din acest necesar zilnic de calciu. Sucul de portocale este si el o buna sursa de calciu precum si migdalele.
 

 

Fibre. Poate ca nu sunt pe lista nutrientilor esentiali, dar sunt esentiale pentru sanatate copilului. Statistic doar 60% dintre copii au acoperit necesarul de fibre zilnice din alimentatie. O carenta de fibre indica carente nutritionale si deficit de vitamine, in conditiile in care fibrele vin, mai ales din fructe si legume. Copilul  de cinci ani, de exemplu are nevoie de 10 de grame de fibre pe zi. Cel de trei ani de sapte grame pe zi, la fel ca si cei de doi si de un an. In nutritia copilului acesta are nevoie de fibre alimentare dupa varsta de sase luni.

Surse de fibre pe placul copilului

Potasiu este mineralul care asigura un ritm cardiac normal, mentine in parametri functia musculaturii, mentine echilibrul fluidelor, participa la procesul producerii energiei celulare si  este esential pentru dezvoltarea tesutului osos.

Copilul are nevoie de doza zilnica de potasiu in fiecare zi, pentru ca in absenta aportului zilnic acesta este extras din oase ceea ce afecteaza structura osoasa.

 

  • Intre 1 si 3ani : 3000 de miligrame
  • Intre 4 si 8 ani: 3800 miligrame
  • Intre 9 si 13 ani: 4.500 de miligrame
  • Intre 14-18 ani: 4.700 miligrame

 

Surse de potasiu sunt fructele, legumele, produsele lactate, carnea.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!