Para este unul dintre fructele vedetă ale toamnei, fiind nu doar gustos și dulce, ci și fructul cel mai puțin alergen care poate fi introdus în alimentația bebelușului.
Perele și bebelușii. Când se introduce para în alimentație?
La fel ca și mărul, para este un fruct care poate fi introdus încă de la începutul diversificării, sub formă unui piure foarte fin. Organizația Mondială a sănătății recomandă începerea diversificării la vârsta de 6 luni, în cazul alăptării exclusive, și nu mai devreme de 5 luni, în situația în care copilul este hrănit cu formule de lapte sau mixt.
Până la 8 luni para se servește ca un piure foarte fin, apoi ușor – ușor i se poate schimbă consistență. În orice caz, pană la 12 luni bebelușul nu trebuie să consume pâră cu tot cu coajă, iar ulterior, pe măsură ce copilul va crește, para ar putea fi chiar primul aliment pe care îl poate consuma cu coajă, deoarece este foarte fină.
Perele și bebelușii. Ce beneficii aduce consumul de pere
Beneficiile consumului de pere:
• fruct bogat în vitamine, minerale și substanțe nutritive esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copilului
• rol esențial în reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației, datorită conținutului crescut de fibre
• fruct foarte bine tolerat de organism și prezintă riscuri mici de alergii.
Printre cele mai importante vitamine care se regăsesc în compoziția perelor, se numără:
• vitamină A;
• Vitamină B1, B2 și B9 (acid folic);
• vitamină C;
• vitamină E.
Para conține un ansamblu bogat de minerale cu rol esențial în fortificarea organismului bebelușului și în creșterea lui:
• fosfor;
• potasiu;
• fier;
• zinc;
• calciu;
• seleniu etc.
Perele și bebelușii. Cu ce pot fi asociate perele:
Perele mai pot fi asociate cu alte fructe precum măr, banană, mango sau piersici. La începutul diversificării, când stomacul copilului este imatur și sensibil, este recomandat că para să fie oferită bebelușului preparată termic, prin coacere sau gătire la aburi.
Citeşte şi Smoothie cu pere