Pertussis sau tusea convulsivă este o infecție foarte contagioasă a tractului respirator superior, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. În general, persoanele de toate vârstele pot face pertussis, dar cel mai frecventă întâlnită este la bebeluși și copii mici.
Boala începe adesea cu simptome asemănătoare răcelii, care progresează treptat și provoacă crize severe de tuse, îngreunând astfel respirația. Prin urmare, detectarea și tratamentul în timp util al pertussis-ului la copii sunt esențiale pentru a evita complicațiile grave. Vaccinarea este cea mai bună modalitate împotriva pertussis.
► Citește și: Gripa versus COVID versus răceală banală. Informații esențiale și cea mai bună metodă de prevenție
Pertussis sau tusea convulsivă la copii. Simptomele tusei convulsive
Simptomele tusei convulsive apar, de obicei, în primele 5-10 zile de la infecție. Cu toate acestea, în unele cazuri, simptomele pot să nu apară timp de până la trei săptămâni. Potrivit OMS, simptomele tusei convulsive trec în 3 etape:
Etapa 1 (stadiul cataral): este stadiul incipient al tusei convulsive care poate dura 1-2 săptămâni. În această perioadă, copilul infectat este foarte contagios și poate avea simptome comune asemănătoare răcelii, cum ar fi secreții ale nasului, febră mică, tuse ușoară, apnee.
► Citește și: Tusea la copii: când poți folosi remedii acasă și când să mergi la doctor
Etapa a 2-a (stadiul paroxistic): După 1-2 săptămâni pot apărea simptome tipice de pertussis care includ
tuse sau convulsii. În această etapă, copilul dezvoltă o tuse severă și trebuie să-și tragă respirația inspirând profund. Pertussis provoacă tuse însoțită de mucus dens, care poate determina copilul să vomite.
De asemenea, tusea severă și vărsăturile pot face copilul să se simtă epuizat. Pe măsură ce boala progresează, tusea devine intensă și apare mai des în timpul nopții.
Etapa a 3-a (etapa de convalescentă): este cunoscută și sub denumirea de etapa de recuperare când frecvența și intensitatea tusei la copil scade. Această etapă durează aproximativ 2-3 săptămâni. Cu toate acestea, crizele de tuse pot reveni cu alte infecții respiratorii la câteva luni după ce a avut loc prima infecție.
► Citește și: Cum trecem prin sezonul de gripă fără să ne îmbolnăvim
Pertussis sau tusea convulsivă la copii. Cauzele tusei convulsive
Pertussis tranzitează de la o persoană infectată la alta prin tuse și strănut fără a acoperi gura și nasul, împărțirea spațiilor comune pentru o lungă perioadă de timp. Copiii cu sistem imunitar slăbit și cei care nu au primit vaccinul împotriva tusei convulsive prezintă un risc mai mare de infecție.
Pertussis sau tusea convulsivă la copii. Tratamentul tusei convulsive
Tratamentul pentru pertussis depinde de vârsta copilului, de severitatea simptomelor și de starea lui generală de sănătate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, tratamentul include terapie cu antibiotice și îngrijire la domiciliu.
Antibiotice
Antibioticele ajută la combaterea infecțiilor și funcționează cel mai bine atunci când sunt administrate în stadiile incipiente ale infecției. Copilul afectat trebuie ținut departe de restul membrilor familiei timp de cinci zile după inițierea tratamentului cu antibiotice.
► Citește și: Dr. Pediatru Mihai Craiu: Ce să NU facem în caz de gripă - Nu ne ducem la spital NICI în a 5a zi de febră
Îngrijirea la domiciliu
Când tusea convulsivă este detectată în stadiu incipient, aceasta poate fi tratată la domiciliu. Iată câteva sfaturi simple pentru îngrijirea copilului tău, acasă.
- Camera copilului trebuie să fie bine ventilată, confortabilă și cu temperatură normală.
- Adminsitrează-i medicamente conform prescripției medicale. Nu administra niciun medicament pentru tuse decât dacă îți recomandă medicul.
- Încurajează-ți copilul să mențină o igienă adecvată spălându-se frecvent pe mâini folosind apă și săpun și acoperindu-și gura cu un șervețel în timp ce tușește și strănută.
- Oferă-i multe fructe și lichide proaspete, hidratante, cum ar fi apă, supe și sucuri proaspete, pentru a preveni deshidratarea.