Sari la conținut

Pierderea apetitului la copii

Dupa ce in primul an au mancat de ne miram unde anume mai poate intra o cantitate asa mare de alimente, incepand cu anul doi si pana la scoala, copiii par sa isi piarda brusc apetitul sau, in cel mai bun caz, este foarte fluctuant.

Desi asta constituie un motiv de ingrijorare si mare stres la fiecare masa, nu este anormal.

In primul rand, ritmul de crestere al copilului se incetineste dupa primul an. Ceea ce este foarte normal, altfel am ajunge sa avem copii uriasi. Astfel, daca in primul an isi tripleaza greutatea si isi dubleaza inaltimea, pana la 5 ani mai cresc in greutate, ca medie, 3 kg pe an. Ceea ce inseamna ca pot trece si 3, 4 luni de zile fara ca greutatea sa se modifice.

Asa ca, daca aveti un copil plin de energie care va face impresia ca nu mananca nimic nu il obligati sa manance mai mult. El pur si simplu mananca atat cat ii cere corpul. Trebuie insa sa fiti atente daca scaderea de apetit nu este corelata cu o boala: poate fi vorba despre o raceala sau o enterocolita. Apetitul mai scade si in cazul in care exista deficienta de fier in organism.

Ce puteti face ca sa va asigurati ca cei mici mananca atat cat au nevoie:

- lasati-l sa manance singur (dupa 15 luni). Aceasta este cea mai sigura metoda prin care va asigurati ca mananca cat ii trebuie.

- nu ii atrageti atentia in permanenta sa manance mai mult, asta doar il va face sa nu asculte. Aveti incredere ca daca ii va fi foame va manca.

- oferiti-i mancare pe care o poate lua cu usurinta cu mana, de la legume si fructe pana la bucatele de carne, branza sau biscuiti.

- limitati biberoanele cu lapte, la maxim 500 ml pe zi

- limitati gustarile, oferiti-le numai daca le cere. Altfel ei vor fi tentati sa aleaga gustarile in locul mesei, mai ales ca acestea sunt mai aproape de junk food, de care copiii sunt atat de atrasi.

- folositi portii mici, mai mici decat credeti voi ca ar trebui sa manance. Asta ii va ajuta sa nu se simta descurajati din start.

- nu ii certati in timpul mesei si nici nu deschideti discutii neplacute. In general, nu faceti ceea ce voua nu v-ar placea sa vi se faca atunci cand mancati.

 

NU hraniti voi copilul in timp ce se uita la televizor sau se joaca, in speranta ca nu va observa ce i se intampla si astfel se va hrani cat credeti voi ca trebuie!

Un copil care sare peste o masa nu este o tragedie. Va puteti ingrijora daca scade in greutate sau daca in 6 luni nu a mai crescut deloc in greutate.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!