Este cea mai buna placinta cu fructe din cate placinte cu fructe exista. Nu stiu cum dar bunica avea nevoie de doar zece minute, intre momentul in care spunea: "fac placinta", si minutul in care placinta era indesata in cuptor. Eu reusesc in 30 de minute. De cele mai multe ori, tot in 30 d eminute placinta dispare.
Ca sa o faci ai nevoie de sase oua, sase linguri de zahar, sase linguri de ulei, 500 de grame de faina, un praf de copt, zahar vanilat, sase mere mari (de doua soiuri), doua gutui, coaja de la o lamaie, putina scortisoara, patru linguri de zahar (pentru fructe), stafide, o mana de nuci macinate, o lingura – doua de biscuiti pisati sau pesmet simplu.
Ingredientele sunt pentru vreo 20 de bucati de placinta, iar foaia este perfecta pentru o tava mica – 20 pe 30 centimentri, dar reteta se poate multiplica usor).
Incepe prin a curata si rade fructele prin razatoarea mare. Pune-le la calit cu zahar si coaja de lamaie. Adauga si stafidele si lasa totul pe foc mic, circa 15 minute.
Sparge ouale si batele bine impreuna cu zaharul. Adauga uleiul, lingura dupa lingura pe rand, praful de copt, zaharul vanilat si faina. Amesteca cu o lingura, apoi cu mana. Iese un aluat ca o plastilina tare.
Da deoparte din aluat circa un sfert iar bucata bag-o in congelator pentru 10 minute. Din restul de aluat intinde o foaie groasa in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina, apoi pune fructele calite, si usor racorite.
Bucata ramasa din aluat, cea din congelator, da-o prin razatoare (unge cu mana pe interior razatoarea cu puntin ulei), peste fructele, cat de uniform poti.
Partea cea mai frumoasa din poveste este ca in locul merelor si al gutuilor poti sa folosesti piersici, pe care le tai in bucatele. Pune doar o lingura de zahar, si vreo doua linguri de gem de prune. Adauga pesmet doar daca umplutura este zemoasa.
Poti coace placinta in tavi rotunde, iar in locul razaturii sa faci un grilaj din aluat. poti la fel de bine sa intinzi o foaie marem din tot aluatul, sa imbraci o tava rotunda iar surplusul sa-l intorci peste umplutura.