Placinta cu iaurt este o bunatate care isi gaseste loc in orice ce zi la masa familiei. Este simplu de facut, ingredientele sunt banale, iar finalul, mereu gustos.
Ca sa faci placinta cu iaurt ai nevoie de un pachet de foi de placinta, dar si aluat frantuzesc. Poti sa folosesti si un aluat facut in casa, de preferat un aluat simplu. Aceasta a fost si alegerea noastra.
Ai nevoie de 500 de grame de faina, doua oua, sase linguri de ulei si trei linguri de zahar, plus arome. o lingurita de praf de copt si un praf de sare pentru aluat, iar pentru umplutura ai nevoie de sase borcane mici de iaurt, 100 de grame de stafide (sau alte fructe uscate), trei linguri de zahar, coaja de lamaie, un praf de sare si sase oua. Iti mai trebuie vreo doua linguri de samantana grasa si doua linguri scuturate cu gris.
Aluatul: bate ouale cu zaharul, sarea si aromele pana devin spumoase. Pune uleiul, incet si la final cea mai mare parte din faina. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic. Unge o tava rotunda (sau de alta forma) dar mai adanca cu putin ulei si intinde aluatul. Pastreaza o treime din aluat. Restul de faina il folosesti ca sa infainezi planseta.
Umplutura: amesteca iaurtul cu zaharul si smantana. Pune aromele, grisul si sarea. Bate bine ouale si adauga-le in compozitia de iaurt. Pune stafidele rehidratate sau fructele uscate taiate in bucatele.
Pune compozitia (este lichida!) in gaoacea de aluat. Pune deasupra o retea de fasii de aluat din bucatica pastrata si da totul la cuptorul bine incins la foc mic, pentru 40-45 de minute. Compozitia devine densa si se rumeneste frumos cand este gata. Scoate din tava si pudreaza cu putin zahar pudra sau toarna sirop de fructe ori de ciocolata.
Este un desert usor, fin si perfect pentru masa de Paste. In plus este perfecta pentru copii, dupa un an.