Aceasta reteta este extrem de usor de facut, mai ales daca folosesti aluat congelat, cumparat de la magazin. Pentru o culoare mai frumoasa ii poti adauga si cateva mure (congelate, de la magazin).
Portii: 6-8
Timp de preparare aluat: 45 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Ingrediente umplutura:
- 1 kg de mere de calitate
- 140 grame zahar pudra
- 1 lingurita de scortisoara
Pentru aluat :
- 225 grame de unt la temperatura camerei
- 2 oua (1 ou intreg si 1 separat)
- 350 grams de faina simpla
Cum se face:
Alege mai intai vasul in care vei face placinta. Dimensiunea ideala este de 20 cm diametru si 4-5 cm inaltime.
Fa mai intai aluatul. Amesteca bine zaharul cu untul. Adauga apoi un ou intreg si un galbenus (albusul il vei folosi pentru luciul de deasupra). Se amesteca foarte bine si apoi se adauga incet faina amestecand incontinuu cu o lingura de lemn. Dupa ce l-ai amestecat bine, astfel incat sa nu aiba cocoloase, modeleaza aluatul intr-o bila si pune-l intr-o folie la frigider pentru 30-40 de minute.
In timp ce aluatul este la frigider, cojeste fructele si taie-le in bucati mici. Lasa-le la scurs intre doua bucati de hartie de bucatarie. Se incalzeste cuptorul la 190 de grade.
Cand aluatul este rece, taie aproximativ o treime si intinde o foaie care sa acopere fundul tavii.
Se amesteca merele cu zaharul si scortisoara intr-un bol separat si se aseaza pe baza de aluat. Acum se adauga si murele si se amesteca. Intinde aluatul ramas pentru capac si pune-l peste amestec. Apasa marginile ferm si taie-le dupa ce le-ai presat pe marginea formei de copt.
Fa cateva taieturi mici in partea de sus a capacului si unge cu albusul ramas. Pune putin zahar pudra da la cuptor.
Coace timp de 40 de minute sau pana cand partea de sus este aurie . Scoate placinta din cuptor, preara un pic de zahar pudra si serveste cu smantana dulce sau inghetata .
Pofta buna!