Sari la conținut

Polipii nazali la copil

Nasul vesnic infundat, mucozitati, probleme de respiratie nocturna sunt semnele care indica o afectiune neplacuta si suparatoare la copil: polipii nazali.

Rinita cronica este favorizata de polipii nazali, dar nu intodeauna. Polipii nazali la copii nu sunt o problema foarte grava. Daca sunt de dimensiuni mici nu-i afecteaza in nici un fel, dar daca cresc pot bloca pasajele nazale, acest lucru duce la dificultati de respiratie, pierderea mirosului, sforait in timpul somnului si dureri de cap.

Polipii nazali nu au o simptomatologie specifica, iar unele dintre simptomele pot sa fie similare cu ale altor afectiuni astfel ca pot sugera astm, alergii, sinuzita sau rinita cronica. In principiu unui copil cu polipi nediagnosticati ii curge nasul frecvent, face infectii cronice ale sinusurilor, are o predispozitie pentru raceli care se manifesta cu mucozitati abundente si de durata, pierderea sau diminuarea mirosului, sforait si obstructie nazala. In paralel are o slaba rezistenta la efort, poate sa fie somnolent pentru ca nu doarme bine noaptea, vorbesc infundat, si racesc mai des.

Polipii nazali la copii sunt provocati de un teren predispus la alergii si infectii cronice ale sinusurilor. Copilul cu astm bronsic, sinuzita, rinita cronica si rinita alergica poate face mai des polipi sau are o predispozite pentru aceasta afectiune.

Polipii nazali nu pot fi preveniti, dar pentru cei care sufera de astm, alergii, sinuzite cronice, curatarea sinusurilor este o solutie. Curatarea sinusurilor se poate folosi apa sarata care este foarte buna la eliminarea mucozitatilor mai ales pentru ca nu creaza dependenta si nu afecteaza sinusurile.

Cum se trateaza polipii nazali. Tratamentul consta in curatarea zilnica a nasului, la care se pot adauga inhalatii care ajuta la decongestionarea sinusurilor. Este esential mentinerea unui mediu umed in casa pentru a preveni uscarea mucoasei nazale. Sunt utile tratamentele cu preparate antiinflamatoare,dar numai la recomandarea medicului. Sunt eficiente tratamentelecare duc la cresterea imunitatii copilului si la scaderea sensibilitatii la diferiti factori alergeni. Sunt utile spray-uri nazale cu corticosteroizi,  medicamente cu corticosteroizi, dar numai cu recomandarea medicului si pe durata prescrisa de acesta. Aceste medicamente pot provoca dureri de gat, cresterea apetitului, tulburai gastrice, dureri de cap, agitatie si dificultati de somn.

O alimentatie corecta si o buna hidratare a copilului (pentru a mentine mucoasele umede si mucusul cat mai fluid) sunt esentiale si fac parte din mecanismul care reduce manifestarile neplacute. Nu uita apa este in numeroase afectiuni, un adevarat medicament!

Este important ca racelile, gripele si virozele sa fie corect tratate, cu supravegherea medicului si cu un tratament adecvat.

Mai trebuie spus ca un copil cu polipi are o serie de trasaturi tipice descrie de medici ca fiind "adenoids facies".

Parintii trebuie sa stie ca polipii si amigdalele copilului intre 3-9 ani sunt intotdeauna mai mari, fapt care este normal si face parte din tot angrenajul imunitar pe care copilul il dezvolta in aceasta perioada. Dupa varsta de 9-10 ani volumul acestora se reduce in mod natural.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!