Poti influenta atitudinea copilului fata de alimente? Raspunsul este categoric da!
Toata lumea are anumite obiceiuri cand vine vorba despre alimentatie, iar acestea se transmit de la parinte la copil, uneori inconstient. In consecinta, un parinte responsabil trebuie sa fie extrem de atent la mesajele pe care le transmite copilului, mai ales cand vine vorba despre alimentatie si stilul alimentar.
Copiii invata in primii doi ani de viata prin imitatie. In consecinta copilul o sa preia alimentele pe care tu le preferi, chiar daca in cazul lui esti preocupat sa-i imprimi un stil alimentar cat mai corect si mai sanatos.
Daca vrei sa schimbi sau sa imbunatatesti stilul alimentar al copilului tau primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti schimbi propriul stil alimentar. Asta este prima conditie. Iata-le pe celelalte.
Sa schimbam numele legumelor
Evalueaza si corecteaza locul unde mananci, cat mananci si cum mananci. Daca preferi sa mergi la fast-food nu te mira ca si copilul face la fel. Daca tu lasi legumele in farfurie si micutul o sa faca exact ca tine. Daca ai legume care nu-ti plac, nu-i reprosa copilului ca nu le mananca. In 80% din familii copilul are stilul alimentar al parintilor lui. Prefera sau respinge exact alimentele pe care parintii le iubesc sau le evita.
Este esentala ca micutul sa manace variat. Divesitatea alimentelor inseamna mai mult decat pare la prima vedere. Diversitate inseamna stimularea gustului, stimularea sanatoasa a apetitului si acoperirea necesarului de nutrienti.
Ia-ti copilul cu tine la cumparaturi si alegeti impreuna alimentele pentru familie. In felul acesta o sa invete sa faca selectia buna si, in timp, poate sa devina imun la tentatiile de tipul junk food.
Implica-l in treburile de la bucatarie, indiferent daca este fata sau baiat. Este foarte bine ca un barbat sa se priceapa la bucatarie, femeile iubesc asta! In plus copilul o sa aiba un interes crescut pentru mancarea gatita in casa, infinit mai sanatosa decat cea gata preparata, procesata sau cea din fast-food.
Nu-ti recompensa niciodata copilul pentru realizarile lui cu mancare si pentru nimic in lume cu dulciuri.
Mancarea vesela
In prima faza a diversificarii ofera-i copilului alimente cat mai variate. Bebelusul o sa inteleaga ca traieste intr-o lume de gusturi bune si mancaruri colorate.
Fii creativ in modul in care prezinti mancarea. Ideea de a face mancarea vesela este excelenta, mai ales cand este vorba despre fructe si legume. Cu cat modul in care ii servesti legumele, fructele si alte mancaruri sanatoase este mai vesel si mai placut, cu atat vor deveni legumele si fructele mai prietenoase.
Doar 2 din 10 mame stiu regula celor 5 portii de fructe
Nu-l indemna sa manance ceea ce nu-i place. In felul acesta se nasc fobiile fata de alimente. Daca o leguma sau un fruct nu-i place incearca sa i-l oferi preparat intr-un alt mod. Nu-i plac morcovii fierti, dar poate manca cu placere supa de morcovi sau sote, de exemplu. Nu-i plac merele, dar o sa manance cu placere mere coapte sau mere cu unt de arahide.