Copiii au uneori probleme in a identifica si exprima emotiile cu care se confrunta . Atunci cand un copil nu stie cum sa-si exprime sentimentele în mod corespunzator apar diferite consecinte: agresivitatea, hiperactivitatea, problemele de învatare, anxietatea, problemele de somn, cosmarurile, problemele de alimentatie , nefericirea etc. Acesti copii au nevoie de ajutor pentru a isi constientiza problemele, a le exprima si, in final, a-si vindeca traumele interioare.
Terapia prin poveste
Unul dintre cele mai bune si mai la indemana instrumente este reprezentat de povestile terapeutice. Povestile spun lucrurile pe limba unui copil. Ele pot ajunge la miezul problemei mai repede decat reusesc parintii si terapeutii, si ating un nivel profund. Povestile folosesc un amalgam de imagini, intamplari, fantezii si metafore, iar copilul se simte in siguranta, simte ca accentul nu este pus pe el, ci pe poveste. In acelasi timp se regaseste in poveste, rezoneaza si se identifica cu personajul din poveste, fiind gata sa urmeze comportamentul acestuia.
Povestile terapeutice sunt axate fiecare pe o anumita tema, cum ar fi sentimentele, furia, anxietatea, agresiunea, divortul, decesul, abuzul etc. Continutul este concis, valideaza sentimentele copilului le confrunta, ii ofera posibilitatea de adaptare si este interactiv.
Povestile au o calitate aproape magica de a atinge sufletele si inimile noastre – ele ne pot misca si ne pot vindeca pe mai multe niveluri. Majoritatea povestilor terapeutice sunt create pentru a scoate la iveala lucrurile ascunse (deseori inconstient) in inima copiilor. Copiii isi pot identifica in urma povestii o anumita durere sau pot expune lucruri reprimate si „uitate”. Abuzul si schimbarile din familie sunt doua teme importante in lumea povestilor terapeutice.
Educatie prin poveste
Dar nu numai problemele grave ale copiilor sunt subiectul acestor povesti, ci si cele legate de modul de comportament.
Daca basmele traditionale abordeaza de multe ori probleme invechite, este rolul povestilor terapeutice de astazi sa ii ajute pe copii. Ele pot face acest lucru prin plasarea actiunii si a personajelor in timpurile moderne si prin abordarea unor probleme punctuale cu care se confrunta copiii nostri astazi. Copiii pot invata cum sa aiba grija de lucruri, cum sa ingrijeasca mediul inconjurator, cum sa fie respectuosi sau cum sa ne ajute acasa.
Povestea are o forta care nu trebuie ignorata si trebuie sa apelam la ele ori de cate ori putem. Ele sunt vitale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor nostri. Iar povestile terapeutice reprezinta o modalitate minunata de a-i ajuta pe copii sa se comporte frumos si de a-si rezolva traumele interioare atunci cand acestea exista.
Câteva povești terapeutice puteți găsi pe blogul psihoterapeutului Cristina Tohanean.