Aceasta prajitura cu prune era preferata mamei mele. Atat de mult o iubea incat o facea aproape in fiecare weekend de toamna. Si eu o iubeam foarte tare, doar ca eu, ca orice copil capricios 'care nu stie ce este bun' scoteam prunele si mancam numai pandispanul. Delicios!
Prajitura se prepara relativ simplu si din ingredient banale. Aveti nevoie de:
o cana ulei
o cana lapte
faina - 4 pahare
oua - 4
o lingurita coaja lamaie
zahar o cana
zahar pudra
un praf de copt
sare
prune (sau orice alte fructe va plac - eu am mancat facuta si cu caise sau visine si era la fel de buna)
Cum se prepara
Secretul unui aluat pufos consta in separarea albulului de galbenus si baterea lor separat. Albusul se bate pana cand devine spuma si apoi se adauga zaharul si continua sa se bata pana cand acesta se topeste. Galbenusul se bate impreuna cu uleiul pana cand devine asemanator unei maioneze. Daca il faceti de mana atunci adaugati uleiul treptat invartind in aceeasi directie ca sa nu se taie. Daca folositi un blender astfel de precautii nu sunt necesare.
Adaugati albusul peste galbenus. Puneti si faina, preferabil cernuta inainte si amestecati cu miscari largi, ca sa fie omogena si totusi fara sa amestecati prea mult, altfel nu mai este pufos.
Dar, daca nu aveti timp de o astfel de executie, tot buna iese si daca le puneti pe toate la un loc si le amestecati. Si lasam varianta mai complicata mamelor noastre.
Se pune aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Deasupra se pun fuctele taiate in jumatate si fara samburi. Se baga in cuptorul incins in prealabil si se lasa in jur de 30 - 40 de minute.
Se serveste calda, acoperita cu zahar pudra.