Au mai rămas câteva zile până la începerea școlii și a grădiniței, semn că vacanța de vară se încheie în curând. Când vine vorba de (re)intrarea în colectivitate, cei mai mulți dintre părinți au temeri legate de adaptabilitatea și integrarea copiilor în noile grupuri, dar și temeri legate de sănătatea acestora. Este cunoscut faptul că în colectivitate bolile se transmit cel mai rapid, mai ales la copii, când sistemul lor imunitar încă nu este complet dezvoltat.
De aceea, la începerea școlii sau a grădiniței, părinții trebuie să prezinte o serie de analize medicale ale copiilor pentru depistarea anumitor stări patologice care pot determina îmbolnăviri în cadrul colectivității.
Avizul epidemiologic pentru intrarea în comunitate se eliberează de medicul de familie în urma efectuării a trei analize:
• exudatul nazo-faringian
• coprocultura
• examenul coproparazitologic.
Exsudatul faringian şi nazal este o analiză prin care se recoltează secreţiile de la nivelul faringelui, respectiv cavităţii nazale, urmată de efectuarea de culturi pe diferite medii pentru a identifica agenţii patogeni. Exsudatul faringian se recoltează dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide. Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene.
Coprocultura are drept scop identificarea copiilor cu infecţii digestive sau a celor asimptomatici, care elimină microbi prin scaun, fiind în acest fel o sursă de infecţie pentru cei din jur. În mod normal tubul digestiv este intens populat cu bacterii care nu sunt patogene. Cele cu semnificaţie patogenă sunt: Shigella, Salmonella, Escherichia coli , Klebsiella. Materiilor fecale se pot recolata în coprocultorul fără mediu de cultură sau în cel cu mediu de cultură, atunci când acestea nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare.
Examenul coproparazitologic permite identificarea paraziţilor intestinali, respectiv a ouălor pe care aceştia îi elimină în scaun. Paraziţii cei mai frecvent întâlniţi sunt: Enterobius vermicularis (oxiurii), Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Taenia solium și Taenia saginata.
Cu toate acestea, este important să reamintim vaccinurile obligatorii. În Romania, vaccinarea se face conform calendarului de mai jos;
În primele 24 ore: Vaccin hepatitic B (Hep B)
• in maternitate
2-7 zile: Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)
• in maternitate
2 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic*
• la medicul de familie
4 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic*
• la medicul de familie
11 luni: Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B), Vaccin pneumococic*
• la medicul de familie
12 luni: Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
• la medicul de familie
5 ani - 7 ani: Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR)
• la medicul de familie
6 ani**: Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/VPI **
• la medicul de familie
8 ani***: VPI***
• la medicul de familie
14 ani: Vaccin DTPa adulti
• la medicul de familie
*Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul national de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
**Copiii cu varsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinati cu VPI, iar cei care nu au in antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinți cu DTPa-VPI.
***Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).
Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
VPI = vaccin polio inactivat
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa–VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
DTPa-VPl-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
ROR = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulti