Bate la usa inceputul scolilor. Clasa I-a, clasa pregatitoare. Sau, pentru cei mai mari, clasa a II-a, a III-a. Cum il pregatesti pe fiecare?
Daca pentru copiii mai mari, scoala a intrant in sange, iar reinceperea studiilor a devenit o obisnuinta, scolarii mici si cei in clasa I-a au nevoie de ajutorul total al parintilor.
Pregatirea pentru scoala trebuie sa includa rechizitele si uniforma. Dar asta nu este tot. Esentiala este reluarea programului scolar, a activitatilor extrascolare, a ritmului tipic pentru studiu, evident, adecvat varstei copilului tau.
Care este rolul parintilor? Ei trebuie sa faca reintoarcerea la scoala, dupa vacanta de vara (lunga, frumoasa si libera de obligatii), cat mai usoara. Tot parintii sunt cei care trebuie sa-l ajute pe cel mic sa aiba un start bun, in noul an scolar, ca o garantie a unui an de studiu eficient si incununat de succes.
“Momentul reintoarcerii la scoala este asemanator cu startul unui alergator de cursa lunga. Un start bun este o garantie a succesului” afirma Christine Brunet, psiholog specializat in psihologia copilului.
Christine Brunet recomanda parintilor sa aloce un buget de timp mai mare pentru cumparaturile dedicate inceperii noului an scolar. “Este o mica smecherie la mijloc, de pe urma careia toata lumea are de castigat. Se aplica perfect si celor care merg in clasa I-a si copiilor pana pe la 12-14 ani, cand dorinta de indepenta face <strategia> mai putin eficienta. Faceti cumparaturile impreuna cu scolarul vostru. Scoala incepe cu o joaca: doua – trei reprize de cumparaturi. Lasa-l sa-si aleaga unele din lucrurile pentru scoala – penarul, un set de caiete, ghiozdanul cel nou. Ii va face placere sa foloseasca ce a cumparat si va incepe scoala cu bucurie. In plus timpul alocat cumparaturilor este timp petrecut impreuna, cand puteti vorbi despre scoala – dar nu numai”, afirma Christine Brunet.
Psihologul recomanda parintilor sa dedice mai mult timp copilului lor inainte de inceputul scoli. “Faptul ca micutul tau vede ca pe tine te intereseaza subiectul, il va face la randul lui, intresat”, completeaza Christine Brunet.
In rest, in cazul celor foarte mici care incep scoala, totul trebuie vazut cu bucurie, cu entuziasm si incredere. Bucuria parintilor se transmite copiilor la fel cum sunt transmise si ingrijorarile.
Succes la scoala!
Articole relationate
Cât timp trebuie să petreacă bebelușul afară în sezonul rece și în ce condiții nu trebuie scos
Sezonul rece aduce multe întrebări pentru părinți, mai ales când vine vorba de timpul pe care bebelușii îl pot petrece afară. Aerul proaspăt este benefic, dar...
Copil de 3 ani, ascuns și crescut în sertar încă de la naștere. Mama a fost condamnată pentru ”neglijenţă extremă”
O mamă a fost condamnată la șapte ani și șase luni de închisoare după ce s-a aflat că și-a ținut fetița ascunsă într-un sertar în primii trei ani de viață....
Cum să-ți susții sistemul imunitar în sarcină cu o dietă potrivită pentru iarnă?
Sezonul rece vine cu provocări pentru orice viitoare mamă. Pe lângă grija pentru sănătatea bebelușului, este esențial să îți protejezi sistemul imunitar, care...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu