Sari la conținut

Premiu Nobel pentru lupta impotriva sclaviei copiilor

O adolescenta pakistaneza si un activit indian pentru drepturile copiilor au castigat Premiul Nobel pentru Pace 2014.

 

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2014 a fost decernat, vineri, 10 octombrie, unei adolescente pakistaneze, Malala Yousafzai, si unui activist indian pentru drepturile copiilor, Kailash Satyarthi.

Pakistaneza, in varsta de numai 17 ani – ceea ce o face cea mai tanara castigatoare a unui premiu Nobel din istorie – a fost impuscata in cap de talibani in 2012 pentru ca a sustinut drepturile fetelor la educatie printr-un blog pe care a inceput sa scrie la varsta de numai 11 ani. Dupa operatie si recuperarea sa, Malala nu a mai putut sa se intoarca in tara natala, astfel incat s-a mutat in Marea Britanie, unde a pus bazele unui fond care ii poarta numele si care sprijina grupurile locale de lobby pentru educatie din Pakistan, Nigeria, Iordan, Siria si Kenia.


Sursa foto: okok1111111111.blogspot.ro

Satyarthi, in varsta de 60 de ani, a renuntat la meseria sa de inginer electrician in 1980 si s-a dedicat in continuare luptei impotriva exploatarii copiilor prin munca, organizand mai multe proteste si demonstratii pasnice in acest sens. De curand, Satyarthi a declarat intr-un material de presa ca in India exista aproximativ 60 de milioane de copii exploatati prin munca, adica 6% din populatia globului.

 

Premiu Nobel pentru impacarea dintre indieni si pakistanezi

Acest premiu a venit intr-un moment in care ostilitatile intre India si Pakistan au luat din nou amploare pe marginea disputarii zonei de granita Kashmir, locuita cu predominanta de musulmani. „Comitetul Nobel priveste acordarea acestui premiu ca un moment important pentru un hindus si un musulman, un indian si un pakistanez de a sta alaturi in lupta pentru educatie si impotriva extremismului”, a declarat Thorbjoern Jagland, seful Comitetului Norvegian Nobel.


Sursa foto: reuters.com

Dupa aflarea vestii, Satyarthi a declarat ca spera ca acest premiu sa atraga o atentie mai mare asupra suferintelor la care sunt supusi copiii din India si din lumea intreaga, care sunt tinuti in sclavie si fortati si munceasca si, de asemenea, ca sperantele sale se indreapta spre guvernul Indiei si altor tari, al caror sprijin si-l doreste. Organizatia sa, Bachpan Bachao Andolan („Miscarea Salvati Copilaria”, n.r.) a salvat 83 000 de copii indieni din ghearele sclaviei din 1981 incoace. „De acum, voi purta o mare responsabilitate pe umeri. Promit sa o indeplinesc cu o mai mare putere interioara si imi voi dedica viata exterminarii sclaviei copiilor. Sunt sigur ca va disparea in timpul vietii mele”, a spus activistul indian.

 

Un copil lupta pentru drepturile copiilor

Anul trecut, adolescenta pakistaneza a luat cuvantul in fata Adunarii Tinerilor a ONU in cadrul unui eveniment numit „Ziua Malala” de catre secretarul-general al organizatiei, Ban Ki-moon; iar anul acesta a calatorit in Nigeria pentru a cere eliberarea a 200 de eleve rapite de gruparea islamica Boko Haram.

„Fetelor din Nigeria, din toata Africa si din toata lumea, va spun: nu lasati pe nimeni sa va spuna ca sunteti mai slabe sau mai neinsemnate decat orice. Nu sunteti mai neinsemnate decat un baiat. Nu sunteti mai neinsemnate decat un copil dintr-o tara mai bogata sau mai puternica. Sunteti viitorul tarii voastre si o sa-l construiti temeinic”, a spus Malala Yousafzai intr-un discurs.

Premiul, in valoare de aproximativ 1,1 milioane de dolari, va fi oferit celor doi castigatori pe 10 decembrie.

 

Sursa foto articol: huffingtonpost.de  

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!