Copiii din invătămantul preuniversitar ce se confruntă cu probleme emoționale, de comportament sau cei agresați vor putea beneficia, la recomandarea unui specialist, de consiliere psihologică gratuită, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbaterea deputaților.
Acest proiect stabilește ca elevii din școlile de stat sau private autorizate ori acreditate vor beneficia de consiliere psihologică gratuită, fie în cabinetele medicale și psihologice școlare, fie în spitalele de stat.
"De consiliere psihologică gratuită vor beneficia anteprescolarii (copii cu vârsta de până la trei ani-creșă), preșcolarii (copii cu vârstă cuprinsă între trei și șase ani-grădiniță) și elevii ce au recomandarea unui specialist, psiholog școlar sau medic de medicină școlară", precizează proiectul legislativ.
Astfel, elevii care traversează o perioadă cu probleme emoționale sau cei care au fost victime ale comportamentelor abuzive repetate, precum bullying, se vor putea adresa specialiștilor pentru a obține o trimitere la un cabinet psihologic.
În momentul de față, legislația din țara noastră stabilește că doar studenții au dreptul la consiliere psihologică gratuită. Pentru elevi, normele actuale obligă școlile să asigure cel puțin o oră pe an de asistență psihologică, însă aceasta se dovedește insuficiență.
Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ ce vizează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 trebuie să fie adoptat de Parlament și să fie oficializat, prin publicarea în Monitorul Oficial.