Dacă vreți să știți totul despre dinți, cel mai bine e să vorbiți cu mine. Nu sunt medic stomatolog, dar sunt un pacient aflat pe scaun încă de la câțiva anișori, din cauza problemelor pe care le-am avut cu dinții. Pe vremea aceea informația era mult mai puțină, la fel și atitudinea părinților mei în ceea ce privește sănătatea dinților. Astăzi însă, copiii mei au o relație foarte bună cu medicul stomatolog, iar cea mică (are 2 ani în curând) a fost deja de 3 ori la medic până acum, doar în vizite de împrietenire și de control. Ne bucurăm că dinții noștri sunt pe mâini bune, mai mult eu, ca mamă, evident. Știu cât de mult însemnă dinții frumoși și sănătoși pentru stima de sine și pentru starea de bine. Așa că am adoptat sloganul ”mai bine să previi, decât să tratezi”, cu care le răspund fetelor de fiecare dată când mă întreabă de ce mergem la medicul stomatolog.
Cum prevenim noi problemele stomatologice
Pentru că am fost un copil care și-a petrecut timp mult pe la ușile cabinetelor dentare, am făcut un contract cu mine ca adult că nu voi mai ajunge la intervenții majore nici eu și nici copiii mei, cauzate de frica de medic sau de evitarea acestuia din neglijență sau alte motive închipuite.
Ca să previn problemele, am grijă la 3 lucruri:
Periajul
Dimineața și seara, e musai să mergem la oglindă și să ne periem pentru câteva minute toată dantura. E mai greu cu cei mici, pentru că nu au răbdare și nu înțeleg importanța momentului. Când ne periem împreună și cântăm, e mult mai ușor. Neapărat periajul se face după ultima masă, înainte de culcare. Nu periem dinții copilului și apoi îi oferim laptele de seară! Laptele e tot aliment și faptul că nu periem dinții după consumarea laptelui înseamnă că permitem bacteriilor să se multiplice în voie în cavitatea bucală peste noapte. Ceea ce pe termen lung duce la carii și placă bacteriană. Care afectează gingiile și smalțul dinților. Trust me, știu ce zic, am trecut prin toate acestea, în 40 de ani de viață!