Sari la conținut

Prietenii imaginari

Nu v-ati dorit niciodata sa aveti un prieten(a) care sa fie disponibil oricand, zi si noapte? Cineva care sa dispara cand nu doriti sa fie acolo? Un prieten care sa va protejeze de ceea ce va este frica? Un prieten in care sa aveti incredere, stiind ca cele mai mari secrete ale dumneavoastra vor fi bine pastrate? Un prieten care, in fiecare zi, sa fie cu toata inima alaturi de dumneavoastra cand aveti dificultati si care sa se bucure de succesul dumneavoastra? Ei bine, lumea minunata a copilariei face o asemenea prietenie posibila. Il numim “prietenul imaginar”.

 Realitate si fantezie

De cand copilul incepe sa vorbeasca si pana la varsta scolara, cam sase ani, unul dintre principalele elemente ale dezvoltarii sale este invatarea diferentei dintre realitate si fantezie. Ce e adevarat si ce dezvaluie imaginatia?

Cand aud vorbind de Mos Craciun sau de zana care vine sa le caute dintisorul cazut, ei au nevoie sa creada ca aceste personaje imaginare sunt adevarate. Atunci cand copiii se uita la desene animate, ei cred adesea ca sunt personaje adevarate. Va aminiti ca Mighty Mouse sau Superman isi desfasurau capa pentru a zbura? Si nu v-ati gandit niciodata ca daca ati fi avut acea capa magica, ati fi putut zbura la fel? In timpul acestor ani, cand copilul incearca sa diferentieze lumea reala de cea fantastica, jocul cu prieteni imaginari este un exercitiu normal si productiv.

 Prietenul imaginar al copilului dumneavoastra

Daca atunci cand e mic, copilul are un prieten imaginar, aceasta poate deveni o problema spinoasa. Va spuneti probabil ca daca fetita dumneavoastra are nevoie de un prieten pe care nu-l poate vedea, asculta sau intelege, este pentru ca ii lipseste ceva in viata sa. De ce nu prieteni reali? Este normal ca, pentru gustare, fetita sa puna doua tacamuri si ca, desi este doar ea singura, sa intretina conversatii lungi si intime cu “cealalta invitata”.

65% dintre copii au prieteni imaginari. Acestia ii pot ajuta sa faca fata stresului vietii cotidiene printr-o modalitate recreativa. Atunci cand copiii merg la scoala elementara si isi fac prieteni adevarati, cand se simt atrasi de aceste relatii noi, ii vor parasi pe amicii imaginari.

 Prietenii imaginari ocupa roluri diferite:

-         Copiii se simt cateodata singuri si un prieten imaginar sau un partener de joaca poate compensa aceasta singuratate.

-         Copiii se ingrijoreaza vazand ca toata familia se preocupa de boala bunicii. Va muri? Este bine, deci, sa aiba un prieten imginar caruia sa-i impartaseasca nelinistea.

-         Copilasilor le place sa blameze prietenul imaginar pentru accidentele care se produc: paharul cu lapte s-a rasturnat pe jos si pretenul imaginar este vinovatul.

 

Rolul parintilor

Este esential sa respectati imaginatia copilului, dar fara sa luati parte la asta si sa acceptati acest lucru ca o etapa a procesului dezvoltarii sale. Copiii au nevoie de sustinere intr-o incercare dificila: sa creasca.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Maica-mea m-a obligat sa renunt la prietenii imaginari când aveam sase ani. Ea dorea sa-i înlocuiasca cu un nou prieten imaginar, unul mare si puternic. Mi-a luat peste douazeci de ani sa scap de acela.

  • Eu am 12 ani si totusi mai am un prieten imaginar pt. ca sunt singura la parinti si parinti meistiu de acesta si n-au nimic in potriva. Ma bucur ca eu inca mai am imaginatie spre deosebire de colegii mei de la scoala.

  • burdea mihaela

    buna! eu am o fetita de 3 si jumatate si pana sa o aud pe ea sa discute,sa rada ,sa cante cu Bella(prietena ei imaginara) nu credeam ca ce imi spunea lumea.A fost un soc pt.noi cand am intrat in casa de la joaca si fata mea a inceput sa planga,noi speriati o intrebam ce ai ,ce te doare,etc.pana la urma ea de colo suspinand,, dece nu esti atenta k ai prin so pe Bella la usa si o doare ,ea acum plange.,, am incrememit knd am auzit.Si de atunci intram cu ea in joc knd ,,venea bella ,,.si vad k de knd este la gradi nu mai vb.ste deloc de ea.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!