Sari la conținut

Prințesa urbană, despre învățământul din Olanda: nu au teme până în anul 7

A venit toamna!
Umple-mi ghiozdanul cu ceva...

Sistemul educațional din România? Într-o continuă schimbare și reformare, dar tot departe de o educație care s-ar preta în secolul 21, într-o țară din UE. De ce spunem asta? Un prim argument este că, dacă la est de Europa, adică în a noastră Românie, elevii primesc teme încă din clasa 0 (unde teoretic nu este permis să se dea teme pentru acasă), în vestul celui mai civilizat continent, adică în Olanda, elevii nu primesc teme până în clasa a 7-a.

Ce alte diferențe mai sunt între sistemul educațional din România și cel din Olanda? A povestit Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană), expert în parenting ce s-a stabilit în Olanda de peste 2 ani, pe al ei blog: Ce vreau să mai precizez este că sistemul primar este extrem de relaxat, copiii învață mult prin joc și explorare, nu au teme până în anul 7, nu primesc note, ci calificative, lucrează mult în echipă, ideea e să învețe CUM să învețe, CUM să citească, matematica de bază și să aibă cunoștințe generale bune, plus sport, muzică, artă, trafic, educație emoțională și orientare în lume. Nu sunt încurajați să învețe acasă pentru teme, nu aduc materiale de la școală sau manuale. Fac la școală tot ce e nevoie, acasă trebuie doar să citească.

Citește și 8 lecții importante de parenting pe care le învățăm de la olandezi

Mai mult, Ioana, mamă a doi copii de 11, respectiv 12 ani, a și explicat care este durata fiecărui ciclu educațional: Este ultimul an din ciclul primar în școala de stat olandeză, la anul vor trece la secundar (middelbare school), care durează între 4 și 6 ani, în funcție de nivel. Secundarul înalt (la care vor merge copiii cu rezultate bune, care sunt motivați, pot și vor să învețe) durează 6 ani și după el, copiii se pot înscrie la facultăți de cercetare sau la cele pentru meserii considerate academice (medicină, drept). Nivelul mediu durează 5 ani, cel de bază durează 4 ani și poate fi continuat cu școli profesionale.

Ea a continuat: Secundarul este mult, mult mai greu, mai ales pentru copiii de la nivelurile mediu și ridicat. Fac mai multe limbi străine în paralel, cei de la nivelul cel mai înalt fac și greaca veche și latină, au multe teme, multe proiecte, sunt evaluați cu note, volumul de lucru e mare, e important să se poată organiza, să știe să ceară ajutor, să caute resurse, să lucreze mult individual.

În orice caz, parcă ne crește inima când aflăm că nicăieri nu este perfect, așa cum tindem să credem, uitându-ne la curtea vecinului: Mulți părinți se plâng că e prea greu, că trecerea e prea bruscă, alții zic că școala primară e prea ușoară, nu vă faceți griji, și aici se plâng părinții, ca peste tot.  Nu vă imaginați că sunt toți muți de admirație, mai mult noi, ăștia veniți din alte părți, care ne minunăm la lucruri normale ca ciobanul prima oară când vede o girafă.

Mai multe despre sistemul de învățământ din Olanda și, mai ales, despre anul 8, puteți afla chiar din blogul Ioanei.
Până atunci, înapoi la teme! Sau fiind prima săptămână ați scăpat mai liberi?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!