Pe măsură ce învățarea acasă a devenit din ce în ce mai populară, există tot mai multe opțiuni, acest lucru fiind minunat, dar poate fi și copleșitor. De unde știi ce metodă este potrivită pentru familia ta?
Alegerile educaționale sunt foarte personale. Nu există o variantă care se aplică tuturor familiilor sau copiilor.
Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare dacă te gândești să folosești metoda Montessori pentru învățarea acasă:
- Metoda Montessori este o mentalitate
Materialele Montessori sunt frumoase și sunt concepute special pentru a atrage copiii. Adesea atrag adulții în același mod, dar este important să înțelegem că Montessori este mult mai mult o mentalitate decât un set de materiale.
Montessori se referă la lăsarea copilului de a-și conduce propria educație, de a-i observa cu atenție și de a pregăti mediul pentru a răspunde propriilor nevoi și interese. Este vorba de a oferi copilului libertatea de a lucra și de a învăța în ritmul său mai degrabă, decât în conformitate cu un set de standarde.
Acest lucru sună tare bine, dar este, de asemenea, greu. Este dificil să urmărești un copil care nu arată niciun interes în lectură și să ai încredere că interesul lui va crește atunci când este pregătit. Este greu să lași un copil să facă o descoperire pe cont propriu, încet și în timp.
► Citeşte şi: Educația Montessori: cum să ne ajutăm copilul să se simtă confortabil în situații sociale noi
Este important să te gândești și să decizi dacă acest lucru este în concordanță cu personalitatea ta, deoarece, chiar dacă Montessori este excelent pentru toți copiii, nu va funcționa neapărat pentru tine ca profesor sau „ghid”, așa cum este adesea menționat adultul în Montessori.
- Timpul neîntrerupt este evaluat
În școlile Montessori, copiii nu se mută de la clasă la clasă, trecând de la matematică la lectură după 45 de minute. La fel cum unii adulți trebuie să bea o ceașcă de cafea și să-și verifice e-mailul înainte de a începe ziua de lucru, unii copii trebuie să facă un puzzle înainte să fie gata să aleagă ceva provocator din punct de vedere academic.
Am avut un băiețel minunat în clasa mea care a început în fiecare dimineață cu un colier. De fapt, el făcea același colier în fiecare zi, cu câte o perlă din fiecare culoare a curcubeului. A continuat apoi să facă o varietate de activități pentru restul dimineții, dar dacă ar fi avut doar 45 de minute pentru a lucra, ar fi făcut în mare parte coliere.
Trebuie să te întrebi, este ok să fii acasă pentru perioade mari de timp? Te simți incomod dacă ești prea mult acasă? Dacă preferi să stai 45 de minute pe care să le dedici învățării acasă înainte de a-ți duce copilul la o clasă sau activitate diferită în fiecare zi, Montessori ar putea să nu fie cea mai bună alegere.
- Urmează curiozitățile lor, nu ale tale
În calitate de profesor, trebuie să mergi în fiecare zi cu o idee despre ce lecții dorești să acorzi fiecărui copil, dar nu există un plan general pentru ceea ce copiii vor să lucreze. Materialele disponibile sunt pe raft, iar copiii aleg ce să practice. Ei pot citi azi toată dimineața și mâine toată ziua pot avea altă activitate. Poate fi minunat să privești un copil care se inspiră și care își urmează propriile curiozități și pasiuni pentru a afla mai multe despre lume.
Montessori se referă la libertate în limite, așa că asigură-te dacă acest tip de flexibilitate funcționează pentru tine.
► Citeşte şi: Când "bebelușul" tău își desprinde mâna din a ta, uiți de toate zilele grele
- Ia în considerare spațiul din casa ta
Montessori folosește materialele pentru a ajuta copiii să învețe și să facă descoperiri pe cont propriu. Copiii folosesc alfabetul mobil, un set de litere din lemn, pentru a învăța să alcătuiască cuvinte.
Bineînțeles, nu vei avea nevoie de fiecare material Montessori. Cu toate acestea, vei avea nevoie de spațiu în casa ta pentru rafturi destinate materialelor. Poți folosi prin rotație materialele pe care le ai, astfel încât să nu fie nevoie de spațiu prea mare.
- Un profesor Montessori este diferit de un profesor traditional
Rolul profesorului într-un cadru Montessori este semnificativ diferit de cel al profesorului într-o școală tradițională. Principalele roluri ale unui profesor Montessori sunt: observarea copilul, pregătirea mediul din clasă pentru a răspunde nevoilor copilului și prezentarea lecțiilor ocazionale pentru a arăta copilului cum să folosească un material nou. Profesorul ghidează procesul de învățare al copilului, dar scopul este ca prichindelul să descopere lucrurile de unul singur.
Dacă ai în vedere școala Montessori de învățare acasă, va trebui să decizi dacă aceasta este în conformitate cu propria filosofie educațională.
Învățarea acasă de tip Montessori este pentru mine și familia mea, acum ce urmează?
Dacă consideri că școala Montessori poate fi potrivită pentru tine, cere să observi o școală locală Montessori. Majoritatea școlilor primesc astfel de persoane cu brațele deschise, iar acest lucru îți va oferi posibilitatea să vezi dacă modelul este potrivit pentru familia ta.
Există, de asemenea, multe cărți scrise chiar de Maria Montessori, precum și de alte educatoare care descriu metoda și materialele în detaliu. Dacă încă nu ești sigură dacă vrei să folosești metoda Montessori de învățare acasă pentru copilul tău școlarizat, poți face sau poți cumpăra câteva materiale Montessori pe care să le încerci. La urma urmei, flexibilitatea și libertatea de a încerca diferite lucruri sunt unele dintre cele mai mari avantaje ale învățării acasă.