Profesorii cu simptome ale unor infecții respiratorii sunt încurajați să se izoleze voluntar la domiciliu, conform unei instrucțiuni comune emise de ministrul Educației și Cercetării, împreună cu ministrul Sănătății, pe fondul creșterii riscului de îmbolnăvire cu gripă și alte infecții respiratorii virale.
Instrucțiunea stabilește un set de masuri necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul personalului din unitățile de învățământ, precum și al preșcolarilor, școlarilor și elevilor.
În ceea ce-i privește pe copiii cu simptome de viroză respiratorie, aceștia vor fi evaluați zilnic printr-un triaj observațional, iar părinții vor fi informați despre semnele îmbolnăvirii și necesitatea izolării acestora la domiciliu.
Alte masuri includ aerisirea periodică a sălilor de clasa, igienizarea frecventă a suprafețelor precum și încurajarea vaccinării antigripale.
Instrucțiunea comună a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării
În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripa și alte infecții virale respiratorii, începând cu data prezentei instrucțiuni, recomandăm aplicarea următoarelor masuri:
1. Pentru personalul unităților de învățământ:
a) Evitarea aglomerărilor în spatiile de lucru, acolo unde este posibil, și aerisirea periodică a spațiilor închise.
b) Izolarea voluntară la domiciliu a personalului cu simptomatologie respiratorie.
c) Încurajarea vaccinării antigripale a personalului.
2. Pentru colectivele de preșcolari, școlari și elevi:
a) Informarea părinților sau apartinatorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii și recomandarea de izolare la domiciliu a preșcolarilor, școlarilor și elevilor cu simptomatologie respiratorie.
b) Realizarea unui triaj observațional zilnic pentru identificarea prezentei simptomelor de viroză respiratorie în colectivitățile școlare.
c) Asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor.
d) Spălarea mâinilor după fiecare pauză, înainte de intrarea la clasă.
e) Aerisirea periodică a încăperilor.
f) Utilizarea batistelor de unică folosință pentru acoperirea gurii și nasului și spălarea corectă a mâinilor după tuse sau strănut.
g) Încurajarea vaccinării antigripale a preșcolarilor, școlarilor și elevilor, mai ales pentru cei care prezintă afecțiuni cronice care pot fi agravate de gripă.
Măsuri similare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii au fost recomandate și de DSP Buzău, printr-o adresa transmisa școlilor prin Inspectoratul Școlar Județean.
Articole relationate
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat. Cu cine au rămas cei trei copii
Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat, după 19 ani de căsătorie. Deși încă din septembrie 2024 au apărut zvonuri referitoare la o posibilă separare, acum a...
Cum să combini pietrele semiprețioase în bijuterii pentru a crea un impact vizual impresionant
În lumea fascinantă a bijuteriilor, pietrele semiprețioase sunt adevărate vedete care atrag priviri și inspiră admirație. Combinarea acestor pietre în bijuterii nu...
Top 7 accesorii care fac schiatul mai ușor și distractiv pentru copii
Schiatul nu este doar un sport de iarnă, ci și o aventură plină de distracție și descoperiri pentru cei mici. Alegerea accesoriilor potrivite poate transforma o zi...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu