Cu toții ne bucurăm de zilele călduroase de vară, însă trebuie să ținem cont de sfaturile Academiei Americane de Pediatrie (AAP), mai ales dacă suntem părinți.
„Pe măsură ce ne confruntăm cu evenimente meteorologice mai intense, inclusiv căldură severă, există câteva sfaturi de protecție pe care familiile le pot folosi pentru a-și ajuta copiii să rămână sănătoși”, a spus medicul pediatru din Atlanta, Dr. Rebecca Philipsborn, într-un comunicat de presă AAP.
Printre aspectele de luat în considerare se numără calitatea aerului și poluarea. Soarele și căldura pot agrava poluarea aerului local.
Bebelușii sub 6 luni trebuie feriți de lumina directă a soarelui. Îmbrăcă bebelușul cu haine ușoare, care să-i acopere brațele și picioarele. Folosește pălării cu boruri mari, pentru a preveni arsurile solare pe gât.
De asemenea, copiii mai mari ar trebui și ei protejați de lumina directă a soarelui. Este indicat ca ei să rămână la umbră atunci când este posibil și să limiteze expunerea la soare în timpul orelor de intensitate maximă, de la 10:00 la 16:00.
Alege haine din bumbac, răcoroase și protectoare. Dă-i copilul să poarte o pălărie cu bor larg care să-i acopere obrajii, bărbia, urechile și ceafa. De asemenea, ochelarii de soare cu protecție UV pot proteja ochii copilului, a spus AAP.
Pielea care nu este acoperită de îmbrăcăminte ar trebui să fie acoperită de protecție solară care are cel puțin SPF 15 și etichetată drept pentru protejarea împotriva ultravioletelor B (UVB) și ultravioletor A (UVA). Aplică protecția solară cu aproximativ 15 până la 30 de minute înainte de expunerea la soare. Reaplică protecție solară la fiecare două ore după contactul cu apa.
Evită cremele cu protecție solară care conțin oxibenzonă și caută produse care conțin oxid de zinc sau oxid de titan.
În timpul sezonului cald, copiii sunt cei mai afectați de căldura extremă și de poluarea aerului, deoarece ei respiră mai repede și inhalează mai mult aer decât adulții. De asemenea, ei respiră mai aproape de pământ, unde poluarea este destul de mare, transmite AAP.
Pentru a-ți proteja copilul împotriva poluării și căldurii, îmbracă-l corespunzător în zilele caniculare și încurajează-l să bea multă apă. Treptat, el se va obișnui cu temperatura.