Prurigo simplex la copii este o afecțiune frecventă cauzată de înțepăturile de insecte. Se caracterizează prin mâncărime intensă, cel mai adesea locală, dar uneori și pe tot corpul. Deși poate apărea în orice moment al vieții, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani cu boli atopice sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune.
Prurigo simplex este rezultatul unei reacții a corpului la contactul cu înțepătura insectelor precum ploșnițe, țânțari sau purici. Acest lucru este similar cu simptomele alergiilor.
O altă caracteristică a acestei afecțiuni este că prurigo apare sub formă de focare. Cu alte cuvinte, chiar dacă insecta înțeapă o singură dată, leziunile pot apărea și reapărea.
Prurigo simplex la copii. Cauzele prurigo simplex la copii
Prurigo simplex nu este o boală infecțioasă, ci mai degrabă o reacție a pielii la contactul cu înțepăturile anumite insecte, precum: purici, țânțari, acarieni și gândaci. Deși prurigo simplex afectează oamenii de toate vârstele, copiii între 2 și 7 ani sunt deosebit de vulnerabili, deoarece aceștia tind să fie mai expuși la insecte.
► Citeşte şi: 7 moduri prin care poți alina simptomele alergiilor la copii
Prurigo simplex la copii. Simptomele prurigo simplex la copii
Manifestările clinice ale afecțiunii prurigo sunt variabile și nespecifice, ceea ce face dificilă diagnosticarea corectă. Prurigo simplex la copii poate apărea acut, cu leziuni extinse și mâncărime.
Leziunile caracteristice ale acestei afecțiuni sunt de două tipuri: cele primare sunt papule în formă de cupolă, iar cele secundare adoptă o culoare mai închisă și un aspect solzos. Leziunile sunt distribuite simetric pe părțile corpului.
Pe măsură ce copilul crește, reacțiile sunt mai puțin intense, deoarece corpul devine mai tolerant cu anumiți alergeni. Din acest motiv, boala nu este la fel de frecventă la adulți.
► Citeşte şi: Remedii de casa pentru intepaturi
Prurigo simplex la copii. Tratamentul pentru prurigo simplex la copii
Prurigo simplex la copii are loc prin observarea directă a leziunilor cutanate. Rareori, sunt necesare probe amănunțite, cum ar fi o biopsie a pielii.
Tratamentul este simptomatic, adică are ca scop ameliorarea simptomelor și nu vindecarea. În funcție de complexitatea afecțiunii, opțiunile terapeutice sunt diferite:
Corticosteroizi topici: Poți aplica creme cu corticosteroizi topice numai în zonele cu leziuni.
Antihistaminice: Aceste medicamente sunt utile pentru ameliorarea mâncărimii și pot fi disponibile sub formă de tablete sau sirop. Există, de asemenea, creme cu emolienți și agenți de uscare precum calamina sau crema cu mentol.
► Citeşte şi: Intepaturile de insecte – descriere si tratament
Alte opțiuni: În cele mai severe cazuri, poate fi necesară utilizarea corticosteroizilor pe cale orală. Atunci când există o infecție bacteriană în leziune, este necesară și tratarea cu antibiotice, cu scopul de a trata infecția.