Febra este cel mai bun aliat împotriva intrusului cu care se luptă corpul copilului nostru, în caz de răceală, gripă sau alte infecții și, cu toate acestea, este cel mai de temut dușman al părinților. De ce? Aparent pentru că poate determina apariția convulsiilor febrile, despre care știm că pot cauza leziuni cerebrale. Este corect sau nu să ne temem atât de tare de convulsii? Chiar pot ele provoca sechele neurologice? Pot antitermicele preveni apariția acestora? Iată ce spune medicul Maria Mihai, cunoscută pe rețelele de socializare sub numele de Pediatrie cu empatie:
Citește și Copilul are febră 40 grade. E nevoie neapărat de antibiotic? Ce spun pediatrii
Din păcate, convulsiile febrile nu pot fi prevenite cu antitermice. Convulsiile febrile apar din cauza unei creșteri rapide a temperaturii. Chiar dacă tu încerci să ții temperatura sub o anumită valoare, ea poate crește rapid, iar convulsia poate apărea, susține medicul pediatru.
Iată cum trebuie procedat, în cazul în care aceste convulsii apar:
"Pentru că aceste convulsii nu pot fi prevenite, dacă te vei întâlni cu așa ceva, în haosul și sperietura din minutele următoare reține:
- Pune copilul în poziție laterală de siguranță (adică pe o parte):
- Sună la 112
Și repetă-ți:
- Nu e periculoasă
- Nu cauzează leziuni cerebrale
- Nu determină leziuni neurologice
Respiră, totul va fi bine!"
De asemenea, medicul adaugă că în cazul prezentat este vorba despre convulsiile febrile simple (convulsii generalizate care nu durează mai mult de 15 minute și care nu se repetă în 24 de ore).
De ce trebuie, totuși, sunat la 112, dacă nu sunt periculoase? Pentru că medicul este cel care trebuie să spună în mod clar că a fost vorba de convulsii simple, dar și pentru că după un astfel de episod copilul poate fi deshidratat și epuizat.