De-alungul timpului, Mărțișorul a trecut prin foarte multe transformări. De la simplul șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu s-a ajuns la combinații neașteptate. Unele dintre ele... chiar comestibile! Iată o rețetă delicioasă pe care o poți încerca de 1 Martie: Prăjitura Mărțișor.
Ce spui dacă, pe lângă, ghiocei și minicoșari legați cu șnur bicolor ai oferi de 1 Martie și un mărțișor... dulce?
Prăjitura Mărțișor
Ingrediente
Blat
4 ouă, 8 linguri zahăr, coaja rasă de portocală
esenţa de vanilie, 5 linguri faina
Sirop
4 linguri apă, 4 linguri lichior de portocale
1 lingura miere, 5 linguri zahăr pudră
Glazură
150-200 g zahăr pudră
1-2 linguri zeamă de lămâie
2-3 linguri apă
Mod de preparare
Blatul:
Se bat ouăle întregi cu zahărul, se adauga coajă de portocală, esenţa şi faina.
Se amestecă uşor, cu mişcări circulare, pentru ca aluatul să înglobeze destul aer şi prăjitura să iasă pufoasă.
Aluatul obţinut se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se încinge cuptorul la 180 de grade şi se coace prăjitura timp de 20-25 minute.
După ce este copt, blatul se scoate din tava şi se lasa să se răcească pe un grătar.
Siropul
Se amestecă apă, lichiorul de portocale, mierea şi zahărul pudră.
Se pun pe foc şi se încălzesc uşor, amestecând până se topeşte zahărul.
Opţional, pentru un plus de aromă, se poate adăuga esenţa de portocale.
Glazură
Se amestecă zahăr pudră cu zeamă de lămâie şi apă, cât să iasă o compoziţie fluidă, groasă. Cantitatea de zahăr se poate dubla, dacă se doreşte un strat mai înalt de glazură.
Glazura poate fi lăsată albă sau se poate colora după preferinţe.
Asamblarea prăjiturii
Blatul răcit se însiropează cu siropul călduţ, iar deasupra se întinde glazură.
După ce glazura se întăreşte suficient, prăjitura mărţişor se taie în pătrate mici şi se decorează după imaginaţia fiecăruia.
Şnurul de decor se poate modela din pasta de zahăr sau din caramele gumate.
Sursa: truedelights.ro