Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a murit de peritonită, așteptând o ambulanță.
„Eu vă spun ca om, în primul rând ca om. Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă”, a spus Alexandru Rafila, după ce un băiat a murit chiar în incinta unității medicale.
Ministrul Sănătății a adăugat: „Am făcut completări la acea ordonanță de urgență și s-a întâmplat să apară și cazul de la Gorj și în aceste completări dintr-un nou proiect, care va fi aprobat ori astăzi în ședința de Guvern ori săptămâna viitoare, am introdus în mod explicit această prevedere că aceste cazuri în care viața este în pericol trebuie de intervenit, până la urmă, indiferent de unitatea sanitară în care tratează pacientul”.
Inspectorii DSP Gorj au efectuat controale la spital și au amendat doi medici în urma morții băiatului. Valentin Neagu, chirurgul care nu l-a operat pe adolescent a fost amendat cu 3.000 de lei, în timp ce medicul de gardă, Liliana Puiu Crăciun, a primit aceeași amendă pentru că nu a trecut toate datele în fișa pacientului.
„Eu cred că și din punct de vedere uman trebuie să gândim lucrurile astea, nu putem tot timpul să căutăm o prevedere care să ne împiedice să facem ceva. Cred că trebuie să căutăm soluțiile să facem, nu să nu facem. Mai ales că discutăm de un copil, un adolescent care trebuia să beneficieze de asistență medicală”, a completat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Declarațiile lui Rafila vin după ce un adolescent de 16 ani a murit la câteva ore după ce a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, din cauza refuzului medicului de gardă de a interveni chirurgical – pe motiv că specializarea lui nu include segmentul pediatric.
Peritonita reprezintă o patologie care poate afecta atât copii, cât și adulții, și este responsabilă de 2/3 decesele pacienților cu afecțiuni chirurgicale ale organelor abdominale. Peritonita acuta constituie o urgență chirurgicală, fiind implicată în 60 până la 90% din decesele survenite în evoluția apendicitei acute, ulcerului gastro-duodenal perforat, hernia ștrangulată, colecistită acută și ileus intestinal acut.
În cazul copiilor, peritonita survine în majoritatea situațiilor ca o complicație a apendicitei acute și poarta denumirea de peritonită apendiculară. Incidența acestei patologii la populația pediatrică este cuprinsa între 3-4,5% din numărul total al copiilor care suferă de patologii chirurgicale. Din acest procent, aproximativ 80% din cazuri sunt datorate unei patologii abdominale acute, 4.6% sunt de cauză traumatica și restul sunt secundare unei intervenții chirugicale la nivel abdominal. Enterocolita ulceronecrotica reprezintă cea mai frecventă cauză de peritonită la nou-născuți și sugari, alaturi de apendicita la copii preșcolari, școlari și adolescenți.
Citește și Apendicita acută la copil. Simptomatologie, diagnostic și tratament