Sari la conținut

Recomandări cărţi Montessori: Ce să citeşti util, când timpul e prea scurt

Copiii nu se nasc cu un manual de utilizare. Ar fi foarte simplu dacă ni s-ar spune clar cum trebuie să reacţionăm faţă în faţă cu îmbolnăvirile lor sau cum trebuie să ne comportăm cu ei, în situaţii specifice, pentru a-i creşte fericiţi – aşa cum, în fond, îşi doreşte fiecare părinte să fie copilul lui.

Cu toate acestea, există în lumea aceasta oameni specializaţi în îngrijirea copiilor. Că vorbim despre medici – care ne răspund aproape întotdeauna la întrebările de natură fizică - sau despre psihologi – care ştiu cel mai bine cum să ne ocupăm de sănătatea psihică a copiilor, toţi aceşti oameni există şi este păcat să nu apelăm la ei, ori de câte ori avem nevoie.

Şi pentru că medicina se învaţă şi se aplică un pic mai greu, propun să ne oprim la psihologie. Într-adevăr, nu putem deveni nici psihologi peste noapte, dar putem înţelege conceptele de bază ale psihicului uman şi putem învăţa cum să le mânuim, astfel încât să îi oferim copilului ceea ce este mai bun.

Iar unul dintre oamenii care ar trebui să intre în casele fiecărui părinte, prin informaţiile pe care le poate oferi, este Maria Montessori. Deşi nu a fost psiholog, de profesie, ci medic şi pedgog, Montessori a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, metodă care îi şi poartă numele - Metoda Montessori - înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa.

Mai mult, Montessori este autoarea a mai multor cărţi de creştere a copiilor, cărţi recunoscute pe plan international şi citite de părinţii din lumea întreagă.

Citeşte şi 15 sfaturi de la Maria Montessori care te pot ajuta să devii un părinte mai bun

Iată despre ce cărţi spunem noi că nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunei mămici. Motivele care au stat la baza alegerilor noastre sunt enumerate mai jos:

  • Montessori from the start – Este cartea cu care ar trebui să începă lectura orice părinte care îşi doreşte să înţeleagă mai bine Metoda Montessori.
  • Understanding the Human Being – Perfectă pentru copiii părinţilor de 0-3 ani care doar ce s-au familiarizat cu Metoda Montessori.
  • The Absorbent Mind - Această carte este punctul de plecare pentru părinții care cunosc câteva lucruri despre această metodă și sunt deciși să aprofundeze. După ce vei citi această carte vei simți că lucrurile se leagă și că totul are sens, iar instinctul tău de a căuta o metodă alternativă de educație este justificat. Această carte Montessori este ca o privire în culisele valorilor și a metodelor practice, îți explică motivele și descoperi argumentele conceptelor Montessori. Nu poți începe să te gândești în mod serios la o grădiniță pentru copilul tău, ori să începi să practici metoda Montessori acasă, fără să citești cărțile Mariei Montessori.
  • How To Raise An Amazing Child The Montessori Way - Este o carte Montessori care-i va învăța pe părinți cum să înțeleagă mai bine dezvoltarea emoțională și psihică a copilului, de la 0 la 6 ani. Tom Seldin și-a propus că prin această carte să realizeze un program de parenting practic, cu ajutorul căruia părinții să crească copii fericiți, independenți.
  • Secret Of Childhood – Aceasta este o carte pentru părinţii de copilaşi un pic mai mari. Dacă micuţul are aproape trei ani, te poţi apuca să o citeşti
  • A Montessori inspired life – Cartea îţi oferă idei creative, numai bune de printat, pentru a-ţi creşte copilul în stilul Montessori. Deşi nu se concetrează foarte tare pe Metoda Montessori, se focusează pe activităţi Montessori zilnice.
  • Bringing the Montessori Approach to your Early Years Practice –  Este o sursă foarte utilă, pentru că îți oferă idei de activități nu doar pentru copiii de grădiniță, ci și pentru cei mai mari. Folosind că sursă de informație pentru exemplele alese atât școli, cât și grădinițe, autoarea oferă și sprijin în planificarea activităților Montessori, ghid extrem de util mai ales părinților care aplică principiile Montessori acasă și nu au posibilitatea de a-și trimite copilul la o grădiniță Montessori..

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!