Mai sunt doar câteva zile până sărbătorim Învierea Domnului, motiv pentru care în bucătăriile mămicilor și ale bunicilor e mare agitație - se pregătește meniul de Paște. Iar cum printre ingredientele principale ale preparatelor se numără carnea de miel, proaspetele mămici nu pot să nu se întrebe cât de sigură este carnea de miel pentru copii, de la ce vârstă se recomandă, în ce cantitate și în ce condiții?
Ei bine, carnea de miel reprezintă una dintre cele mai sănătoase alegeri, iar vestea bună este că poate fi consumată și de către copilașii mai mici – de peste 18 luni, dar trebuie acordată atenție cantității oferite.
Carnea de miel este o sursă bogată de proteine – numai 100 grame de carne de miel asigură 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. În consecinţă, carnea de miel trebuie consumată în cantităţi mici de toată lumea, iar porţia unui copil între 1,5 ani şi 2 ani nu trebuie să depășească 50 de grame.
Între 2 și 6 ani este recomandat să se consume 100-150 de grame de carne într-o zi, dar nu în în fiecare zi.
Cum trebuie să fie carnea de miel, pentru a fi consumată de către copii
Carnea de miel este recomandată copiilor, atâta timp este vorba despre un miel care, viu, are peste 13 kilograme. Sub această greutate, carnea nu este recomandată copiilor mai mici de 5-6 ani, pentru că este foarte greu de digerat şi conține cantități foarte mari de colagen. În ceea ce privește locul din care provine carnea, se recomandă pulpa şi coastele. Carnea trebuie să fie proaspătă, să aibă o textură fermă şi curată, de culoare roz, iar grăsimea să fie albă.
Cel mai bun preparat tradițional pentru copii, din carne de miel, este ciorba. Copilul ar trebui să primească un amestec de carne mărunţită, legume şi zeamă. Legumele combinate cu carnea de miel susţin digestia şi elimină o parte din dificultăţile digestive pe care acest tip de carne le poate aduce.
Citește și Tradiții și activități de Paște pentru cei mici