Sari la conținut

Recunoștința ne face mai fericiți! 8 moduri prin care să ne învățăm copilul să fie recunoscător

Trăim într-o lume în care se pune prea mult preț pe obiecte și prea puțin pe darurile care contează cu adevărat: timp de calitate, iubire, ajutor, adevăr, prietenie. Pentru ca un adult să poată avea o viață împlinitoare și a trăi cât mai ușor și des sentimentul fericirii și al bucuriei, este important să învețe de mic, de la părinții lui, ce este recunoștința.

Iată ce putem face noi, părinții, pentru a ne ajuta copilul să fie cât mai des recunoscător:

Să fim noi un exemplu

Exemplul personal funcționează întotdeauna, indiferent de situație. Să le arătăm adesea ce înseamnă să fii recunoscător, oferind mereu un sincer „mulțumesc!”  - către o chelneriță care ne servește mâncarea, către vecinul care ne-a ajutat, omului care ne-a ținut ușa aici. Mai mult, e bine să includem și copiii: le mulțumim pentru că fac lucruri care sunt de ajutor, chiar și atunci când este vorba despre  sarcini simple, cum ar fi să pună la loc jucăriile; astfel, îi ajutăm să se simtă apreciați. Mai mult, dacă suntem credincioși, e bine să ne audă seara sau dimineața cum îi mulțumim Domnului pentru că suntem sănătoși, ne înțelegem bine și avem o casă, mâncare și oameni dragi lângă noi.

Să subliniem actele de generozitate observate

Este important să atragem atenția asupra situației atunci când oamenii (inclusiv copiii noștri!) fac lucruri care depășesc ceea ce este așteptat - ajutând fără a fi rugați, fiind deosebit de atenți sau acordând timp suplimentar pentru a face un bine altcuiva.

Să vorbim... Iar și iar...

Pentru unii copii, în special copiii mici sau cei care întâmpină dificultăți în înțelegerea emoțiilor, poate fi de ajutor să purtăm o discuție despre modul în care exprimarea aprecierii îi face pe alții să se simtă. Este bine să încercăm să întrebăm copilul cum se simte când oamenii îi mulțumesc pentru că a făcut ceva frumos și apoi cum se simte când nu o fac. Trecerea peste propriile sentimente îi va ajuta să înțeleagă modul în care comportamentul său îi afectează pe ceilalți și le va face mai ușor să înțeleagă beneficiile emoționale ale recunoscătorului.

Citește și Exercițiu de recunoștință pentru copii

Să folosim modalități distractive de exprimare a mulțumirii

Există o mulțime de moduri de a arăta recunoștință. Dacă prichindelul nu se simte confortabil să vorbească cu străini sau îi este greu să se exprime în scris, este bine să lucrăm împreună pentru a găsi o modalitate diferită de a-și arăta aprecierea. Ar putea încerca să zâmbească sau să arate degetul mare în sus dacă cineva ține ușa sau să-i arate bunicii cât de mult îi place noul ei palton făcându-i un desen reprezentativ. În plus, și felicitările reprezintă un mod potrivit de a transmite mulțumiri.

Să povestim despre cei mai puțin norocoși


Pentru a-i ajuta să nu ia norocul de-a gata, este important să le arătăm copiilor și cealaltă parte de lume. Nu trebuie speriați, dar nici ținuți în întuneric. Înțelegerea faptului că nu toată lumea are aceleași avantaje îi va ajuta să dezvolte compasiune față de ceilalți și recunoștință pentru propriile privilegii.

Să le dăm oportunitatea să aleagă

Este bine să ne învățăm copiii să își transforme interesele în acțiuni. Fie că este vorba de o strângere de fonduri la școală, de o vânzare de produse de panificație sau de o cursă de caritate, a-și exprima interesele și a-și folosi abilitățile pentru o cauză bună este o modalitate excelentă de a le spori încrederea și, în același timp, de a le oferi șansa de a da înapoi în același timp.

Implicare în familie

Dacă prichindeii sunt prea mici pentru a merge singuri sau nu se simt confortabil să aibă de-a face singur cu străinii, e bine să facă asta împreună cu familia. Dăruirea și recunoștința merg mână în mână, iar a face asta în familie îi va apropia creează legături grozave.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!