Sari la conținut

Remedii de casa pentru intepaturi

Ai auzit bzzz, vezi albina si gata, copilul a fost intepat. Aproape toti dintre noi au trecut aceasta experienta cel putin o data.

Albinele si viespile au ace care injecteaza venin in locul intepaturii. Cele mai frecventa reactii sunt roseata, durerea, pruritul si umflarea in jurul zonei intepate, care poate dura timp de cateva ore. Alte creaturi, cum ar fi mustele negre, mustele de cai (barzaunii), furnicile negre sau rosii sau tantarii musca si inteapa, dar veninul lor nu produce reactii la fel de intense.

Preventia intepaturilor

Poate cel mai simplu mod de a face fata disconfortului unei intepaturi este sa… o eviti! Invata-i si pe copii cateva reguli ca sa stie sa se fereasca de intepaturi.

Pastreaza-ti calmul. In cazul in care o viespe, albina sau orice alta insecta care te poate intepa zboara aproape de tine, stai calm. Misca-te incet departe de zona si nu da din maini si nu incerca sa lovesti insecta. Insectele nu ataca decat daca simt ca sunt in pericol, asa ca lasa-le in pace.

Schimba-ti mirosul transpiratiei. Ai observat vreodata cum insectele se ingramadesc pe un om, in timp ce altul sta linistit langa? Se pare ca unele mirosuri umane sunt mai atragatoare decat altele pentru insecte. De aceea este recomandat sa mananci usturoi sau ceapa al caror miros se va simti si in transpiratie si va tine insectele deoparte. Cat despre copii, sari mai bine peste acest pas.

Nu purta haine cu imprimeuri florale. Se pare ca insectele sunt atrase de aceste imprimeuri. Imbraca-i si pe cei mici in culori uni, alb, cafeniu sau verde ca sa nu fie o pata de culoare care sa actioneze ca o invitatie pentru albine.

Renunta la parfum. Oricat de neverosimil ar parea, parfumurile atrag insectele. Chiar daca mergi la o nunta sau la o alta petrecere, nu ii da pe copii cu parfum. Sunt destul de draguti si daca nu miros a parfum. Si mai ales, nu atrag insectele.

Nu te descalta. Mersul descult prin iarba poata ca este minunat, dar nu este o idee inteleapta. Albinele sunt atrase de trifoi, care acopera mai multe peluze, si unele specii de viespi isi construiesc casele in pamant.

Pastreaza alimentele acoperite atunci cand esti afara. Picnicurile sunt fantastice dar atrag ca un magnet insectele. Pune capacele pe produsele alimentare cat mai mult posibil. De asemenea, ar fi bine sa renunti la a le mai da copiilor inghetata pe strada deoarece atrage albinele si viespile.

Uita-te la ceea ce bei. Mare grija la bauturi. Copiii trebuie sa fie extremi de atenti cand beau ceva. O viespe se poate baga in cana intr-o secunda de neatentie si ii poate provoca o intepatura pe limba sau in gat.

Citeste mai multe despre intepaturile de albine.

Remedii naturale pentru intepaturi

Iata cateva remedii simple acasa pentru minimizarea durerii intepaturii. Fii vigilenta si vezi daca apar semnele unei reactii mai severe care impune ajutor medical.

Carbune activ. Este foarte bun la scoaterea toxinelor care produc inflamarea, umflarea si mancarimea. Pentru a face o pasta, deschide 2 -3 capsule de carbune, amesteca cu suficienta apa si aplica pe zona afectata. Dupa 30 de minute sterge pasta cu o carpa umeda.

Gheata. Gheata sau orice compresa rece isi face datoria de triplu prim ajutor prin diminuarea mancarimii, reducerea inflamatiei si alinarea durerii. Pune gheata sfaramata intr-o punga de plastic (sau folosete o punga de legume congelate).

Otet. Indiferent daca e alb sau soiul de cidru de mere, otetul transforma durerea intepaturii intr-un lucru de domeniul trecutului. Se toarna pe zona afectata sau se amesteca cu bicarbonat de sodiu pentru a face o pasta care se aplica pe zona afectata.

Cutit. Albinele isi lasa in piele acul in momentul intepaturii. Acul continua pana la un minut sa elibereze venin, asa ca ar fi bine sa il indepartezi cat mai repede. Scoate usor acul prin razuirea cu o lama de cutit. Nu folosi penseta sau clestele pentru ca stoarcerea locului in care este acul va cauza pomparea unei cantitati mai mari de venin in victima. Dupa indepartarea acului, se aplica un topic antiseptic, cum ar fi alcoolul sau Betadine.

Sapun. Uda pielea si freca usor cu sapun. Clatiteste bine. Asigura-te ca folosesti doar sapun neparfumat. Altfel risti sa iriti si mai tare zona intepaturii.

Acestea fiind spuse, iti uram un concediu fantastic, fara urma de intepaturi!

 

Sursa foto: hepta.ro

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!