Atunci când ni se îmbolnăveşte copilul, chiar dacă e vorba doar despre o bubiţă care îl doare, parcă ni se întoarce lumea cu susul în jos. Am face orice să îl ştim sănătos şi ne doare inima, când simţim că suntem neputincioase. Să mergem la medic pentru orice problemă? – nu pare o soluţie întocmai la îndemână. Să dăm fuga la farmacie? – parcă nu am vrea să îi săturăm organismul de pastile, de mic. Atunci, ce rămâne? Probabil că soluţiile naturale sunt cele mai sănătoase şi practice. Bineînţeles, depinde şi de natura problemei, dar sunt cazuri în care acestea chiar se dovedesc benefice:
Amestec de lămâie cu miere pentru gâtul inflamat – Mierea este un important remediu natural pentru creșterea imunității, deoarece conține enzime precum invertază, amilaza, catalaza, acizi lactici, gluconici, săruri minerale precum fier, potasiu, calciu, fosfor, iar lămâia este un aliment cu proprietăţi antivirale, antibacteriene şi imunostimulatoare. Cum folosim acest tratament gâtul inflamat? Pune apă într-un ibric pe aragaz și, când aceasta începe să fiarbă, introdu o lămâie în apă. Las-o să fiarbă circa 10 minute și apoi opreşte focul. După ce lămâia s-a răcit, stoarce sucul din aceasta și puneți-l într-un recipient de sticlă.
Adăugă câteva lingurițe cu miere și amestecă până la omogenizarea completă. Din patru în patru ore, dă-i micuţului două lingurițe din această compoziție. Usturimea din gât va dispărea, iar bacteriile răspunzătoare de această problema vor fi distruse. Lămâia vindecă și răceala și virozele, datorită conținutului bogat de vitamina C. Acest amestec crește rezistență organismului și reduce durata bolii.
Atenţie, însă: Mierea este interzisă copiilor mai mici de 1 an!
Ceai de muşeţel pentru durerile de burtică - Ceaiul de mușețel este un remediu natural perfect pentru supărările fără complicații ale stomacului, pentru că are proprietăți anti-inflamatorii și sedative, toate contribuind la micșorarea disconfortului abdominal. Mușețelul relaxează mușchiul tractului digestiv, ușurând contracțiile care mișcă mâncarea prin stomac și intestinele subțiri, acest lucru ducând la rezolvarea spasmelor și a crampelor. Îi poți da piticului tău o cană de ceai de mușețel – o cană de apă per pliculeț.
Citeşte şi Este ceaiul de musetel sigur in sarcina?
Bicarbonat de sodiu pentru mâncărimile pielii - Bicarbonatul de sodiu este recunoscut de mult timp pentru efectele sale benefice asupra alergiei pielii la copii. Se recomandă spălarea zonelor afectate cu o soluție preparată din bicarbonat de sodiu și apă călduță. Amestecă o lingură de bicarbonate de sodiu cu suficientă apă încât să capete textura unei paste, aplic-o pe locurile iritate şi las-o să se usuce. Cremele anti-mâncărime cumpărate de la magazin pot ameliora uşor problemele, dar ele pot conține ingrediente care, în multe dintre cazuri, agravează problemele.
Piper Cayenne pentru sângerări nazale - Când micuţului îi sângerează nasul, puneţi-l să trageţi pe nas nişte piper cayenne (cam o linguriţă de praf de cayenne). Ardeiul cayenne produce un efect de echilibrare a presiunii sângelui din cap până în picioare. Acesta ridică presiunea de pe zona hemoragică, permițând sângelui să se coaguleze rapid. Pentru ameliorarea acestei probleme este sănătos şi ardeiul roşu iute, ardeiul chili sau sosul iute. În astfel de momente, sângerarea ar trebui să se oprească în doar câteva minute. Piperul cayenne acţionează pentru a opri toate tipurile de sângerări în mod rapid - îl puteţi aplica chiar şi direct pe o rană.
Baloane de săpun pentru copiii anxioşi – Atunci când vorbim despre remedii naturale, nu ne referim doar la problemele fizice, ci şi la acealea de comportament. De aceea, pentru copiii anxioşi se recomandă exerciţiul cu baloanele de săpun. Este important să ai întotdeauna la îndemână un tub care poate face baloane de săpun. Ori de câte ori micuţul este anxios, încurajează-l să face baloane cât mai mari. La ce ajută acest lucru? Pentru ca balonul să iasă cât mai mare, trebuie ca micuţul să inspire adânc, pentru că aceasta are rolul de a calma un sistem nervos tensionat.
Uscător de păr pentru apa din ureche ce poate cauza inflamaţie - După ce micuţii fac baie sau înoată, pot rămâne cu apă în urechi. Aceasta poate crea o senzație de disconfort, iar dacă nu este scoasă sau nu se scurge de la sine, poate cauza inflamație, iritatie sau infecție la nivelul urechii exterioare sau în canalul urechii. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, foloseşte uscătorul de păr. Setează uscătorul la ce mai mică treaptă sau chiar pe treapta de răcorire și ține-l la cel puțin 30 de cm distanță de cap, suflând în ureche, până când apă se scurge. Ai mare grijă ca aerul să nu fie prea fierbinte!
Citeşte şi 5 remedii naturale pentru alergii
Ceai de ghimbir pentru răul de maşină - Răul de mașină face parte din categoria mai mare a răului de mișcare și apare la orice vârstă, afectând în special femeile și copiii. Unul dintre cele mai eficiente şi sănătoase tratamanete împotriva acestei afecţiuni este ceaiul de ghimbir. Dacă doreşti să prepari ceai din planta crudă, tăie o bucată din rădăcina de ghimbir și introdu-o în apă fierbinte timp de 30 secunde - câteva minute (testați în acest interval gustul, deoarece devine pregnant într-un interval extrem de scurt).
Citeşte şi Cum ajuti un copil cu rau de masina
Cardul de credit pentru înţepătura de albine - Dacă micuţul a fost înţepat de o albină, scoate cât mai repede posibil acul folosind marginea unui card de credit. Atât timp cât acul rămâne implantat acolo, micuţul sac cu otravă ataşat de acesta va continua să-şi elimine conţinutul în locul respectiv. Apoi, ai grijă de zone înţepată! Înmoaie zona afectată în oţet sau în bicarbonat de sodiu cu apă, pentru câteva minute. Asigură-te, însă, că foloseşti ce trebuie: veninul de albină este acid, aşa că trebuie să foloseşti o substanţă alcalină, cum este bicarbonatul de sodiu. În schimb, pentru înţepăturile de viespe, al cărui venin este alcalin, este nevoie de oţet de acid, pentru neutralizarea lui.
Citeşte şi Intepaturile de insecte – descriere si tratament
Gumă de mestecat pentru indigestie – Dacă micuţul are peste 4 ani şi se plânge că a mâncat prea mult, atunci dă-i să mestece gumă. Saliva în exces produsă de gumă va neutraliza problema acidului în exces din stomac.