In cazul in care copilul tau de gradinita are obiceiul sa dispara cu orele in camera lui, este foarte normal sa fii ingrijorata. Acest comportament poate fi normal insa poate ridica si un semnal de alarma. Pentru a-ti da seama daca sunt sau nu probleme, trebuie sa afli de ce vrea sa stea in camera si ce face acolo.
Este foarte probabil sa vrea sa stea in camera ca sa citeasca sau sa se joace, iar Alan Greene, medic pediatru si autor a sase carti de parenting, spune ca in vremurile noastre copiii simt nevoia din ce in ce mai tare de timp doar pentru ei. Acesta este si motivul pentru care orele pot zbura fara ca cel mic sa realizeze cum trece timpul.
In cazul in care copilul se bucura de timpul petrecut in camera si face miscare cel putin o ora pe zi si are o legatura puternica cu familia si prietenii, nu este nevoie sa faci nici un fel de modificare. Fiecare copil are un temperament diferit, iar unii sunt pur si simplu mai retrasi decat ceilalti.
Daca insa copilul se duce in camera sa se uite la televizor sau sa se joace pe calculator, este bine sa intervii, deoarece nu este un obicei sanatos. Cei mai multi experti sunt de parere ca parintii ar trebui sa permita vizionarea la televizor si joaca pe calculator doar intr-o zona comuna a familiei unde ii pot supraveghea pe cei mici.
Important: daca copilul nu se joaca sau invata in camera, ci sta culcat sau fara sa faca nimic, ar putea fi deprimat.
In timp ce depresia clinica a fost o data considerata a fi exclusiv o boala a adultilor, expertii sunt acum de acord acum ca si copiii o pot experimenta. Asociatia Mental Health America a dat publicitatii un studiu in care arata ca 1 din 33 de copii sufera de depresie.
Copiii cu depresie pot parea apatici si retrasi si nu mai sunt interesati de lucrurile care altadata ii bucurau. Aceasta incapacitate de a se bucura de lucruri si sa simta placere (cunoscuta sub numele de anhedonie) este un simptom cheie distinctiv de depresie, spune Greene. Uneori exista si simptome fizice cum ar fi durerile de cap si de stomac.
Daca banuiesti ca copilul tau poate fi deprimat, este extrem de important sa mergi cu el la un psiholog sau la un psihiatru de copii. Depresia este tratabila, dar asa cum este cazul multor boli, cel mai bine este sa o identifici devreme.
Iata aici si un material care trateaza pe larg afectiunile psihice ale copiilor din Romania. Vei afla de aici ca depresia se situeaza pe primul loc intre suferintele psihice ale copiilor.