Toţi părinţii îşi doresc ca cei mici să accepte necondiţionat că e timpul să se pregătească de somn, să nu se opună, să nu plângă şi să accepte fericiţi că sunt lăsaţi în pătuţ să adoarmă. Dar în viaţa de zi cu zi lucrurile nu se întâmplă mereu aşa. Iată ce recomandări am primit de la medicul pediatru Mihaela Oros, specialist în somnologie…
Dificultatea de a adormi a copiilor la ora propusă sau trezirea în mijlocul nopţii sunt printre cele mai frecvente plângeri ale părinţilor atunci când intră în cabinetul pediatrului. De multe ori este amânată ora de culcare a copiilor iar a doua zi aceştia nu se vor mai trezi la ora dorită.
Consecinţa este ca întreg programul copiilor este dat peste cap, timpul trece haotic şi nimic nu mai poate fi planificat. În plus şi somnul copiilor va fi perturbat sau chiar insuficient. Părinţii simt că aceste probleme îi exasperează. Adesea afirma că "au încercat tot ce se putea" dar rămân surprinşi atunci când constată că efortul depus întreţine de fapt problemă de somn. Pentru a evita apariţia unui comportament greu de controlat şi a tulburărilor de somn la copii părinţii ar trebui să dezvolte un program consistent şi consecvent, respectiv o rutină de somn.
De ce este importantă rutina de somn?
Problemele de somn ale copiilor sunt printre cele mai disruptive probleme cu care se poate confrunta o familie. Şi aceasta nu doar pentru că tulburarea de somn afectează negativ dispoziţia, cogniţia şi performanţele copiilor, ci şi pentru că îi poate afecta şi pe ceilalţi membri ai familiei. Dezvoltarea unei rutine de somn predictibile pentru copii va promova un somn rapid şi liniştit care le va asigura copiilor o fuctionare fizică şi psihică optimă. Copiii sunt mai relaxaţi atunci când intuiesc ce va urma. Cu cât sunt mai relaxaţi cu atât vor fi mai uşor de dus la culcare şi vor adormi mai repede. Rezultatele studiilor au arătat că stabilirea unei rutine de somn la copii conduce la scăderea semnificativă a problemelor comportamentale legate de somn.
►Citește și Probleme de somn la copii: De ce își mișcă picioarele în timp ce dorm?
S-a constatat că se scurtează perioada de instalare a somnului precum şi numărul şi durata trezirilor nocturne. Jodi Mindell, profesor de psihologie la Universitatea Saint Joseph's din Philadelphia afirma că alegerea unei rutine de somn a copiilor reprezintă calea cea mai uşoară pentru îmbunătăţirea somnului copiilor şi creşterea calităţii vieţii părinţilor. În mod cert dispoziţia mamelor şi somnul copiilor sunt interconectate. Cu cât copiii dorm mai bine şi mai uşor cu atât dispoziţia mamelor va fi mai bună. În plus o mamă odihnită va fi mai calmă la ora de somn ceea ce îi va ajuta şi pe copii să adoarmă mai uşor.
Când poate fi stabilită rutina de somn?
În primele săptămâni după naştere e de preferat să vă acordaţi timp pentru a-l înţelege pe bebeluş, nevoile acestuia şi a găsi cea mai bună soluţie pentru întreaga familie. Puteţi începe prin a pune bazele unui pattern de comportament premergător somnului. O rutină simplă, flexibilă îi ajută pe copii să se acomodeze precum şi pe părinţi care astfel vor simţi că au reuşit să aibă controlul situaţiei. Este foarte important acum că bebeluşul să înveţe că noaptea este "timpul pentru somn" şi ziua este "timpul pentru a fi treaz". Pentru a încuraja copiii în acest efort de învăţare este nevoie în primul rând ca lumina să fie stinsă pe tot timpul nopţii sau să funcţioneze doar lumina de veghe. Dacă bebeluşii plâng este important ca părinţii să îşi facă simţită prezenţa pentru dezvoltarea încrederii copiilor, dar interacţiunea să fie minimă.
De la vârsta de 2-3 luni puteţi începe să aplicaţi consecvent o rutină de somn. Copiii vor aprecia imediat consistenţă şi predictibilitatea acestui comportament. Îi va ajuta să înţeleagă că a venit ora de somn. Ceea ce veţi include în această rutină de somn depinde de voi ca părinţi. Nu contează unde începeţi această rutină, important este să o sfârşiţi în camera de somn a copilor. Copiii se vor bucura de acest timp petrecut împreună dacă îl transformăm într-un eveniment plăcut în care le acordăm atenţie şi tandreţe.
Iată câteva sugestii care vă vor ajuta în efortul de a stabili o rutină adecvată de somn:
- Începeţi rutină cu cel puţin 30 minute înainte de oră de culcare şi încercaţi să respectaţi această oră
- Avertizaţi copiii din timp că vine "ora de somn"; micşoraţi nivelul de activitate şi zgomot din casă. Aceste schimbări simple din mediu pot ajuta copiii să se calmeze
- Păstraţi ordinea de desfăşurare a acelor activităţi care sunt incluse în ritualul de somn
- Includeţi activităţi care să faciliteze intrarea în starea de somn şi care liniştesc copiii (baia, îmbrăcatul pijamalelor, spălatul pe dinţi, citirea unei poveşti, o conversaţie plăcută, un cântecel etc.)
- Evitaţi activarea intensă cognitivă şi comportamentală care influenţează negativ somnul (TV, alergat, jocuri zgomotoase etc.). Dacă cei mici sunt prea agitaţi le va fi greu să se potolească ca prin farmec
- Aerisiţi din timp camera copiilor şi evitaţi să o supraîncălziţi
- Lăsaţi în pătuţ jucăria sau obiectul favorit
- Încerati să puneţi copiii în pat cât încă sunt treji. Dacă îi veţi adormi în alt loc şi abia apoi îi veţi pune în pătuţ, când se vor trezi în mod sigur vor tipa cât îi ţin puterile.
- Încurajaţi copiii să adoarmă fără legănat şi mai ales fără alimentaţie
- Dacă se dau jos din pat îi duceţi înapoi fără să intraţi în discuţii sau negocieri cu ei.
- Cel mai important lucru este să fiţi consecvenţi! La început copiii s-ar putea să se opună, dar cu perseverenţă şi multă practică veţi reuşi, iar de acest lucru va beneficia întreaga familie.
Atunci când simţiţi că "le-aţi încercat pe toate" şi nu găsiţi o soluţie pentru problema de somn a copiilor, apelaţi la ajutorul de specialitate pentru a dezvolta strategii comportamentale eficiente
Sursa: somn-copii.ro