Mulți copii mici sunt în mod natural timizi atunci când se confruntă cu situații noi. Dar ce faci dacă ai un copil extrem de timid? Ce se întâmplă dacă timiditatea îl împiedică să interacționeze și să se distreze cu alți copii?
Înainte de toate... să înțelegem timiditatea
Timiditatea este o caracteristică normală a dezvoltării și obișnuită în rândul copiilor mici. Este un răspuns natural la ceea ce poate părea o situație înfricoșătoare sau copleșitoare. Cu toate acestea, timiditatea este greu de abordat de către părinți, care se tem ca nu cumva să facă mai mult rău, decât bine, intervenind.
Pe parcursul dezvoltării copilului pot apărea diferite niveluri de timiditate, potrivit experților. Spre exemplu, bebelușii se tem în mod natural de noii adulți, iar la vârsta de 4 sau 5 ani, copiii pot dezvolta timiditate conștientă.
De obicei, timiditatea dispare treptat pe măsură ce copiii cresc și experimentează o varietate de situații noi. Dar, în cazul copilului cu un nivel de timiditate mai mare, poate dura mult mai mult să se adapteze la oameni sau la situații noi.
Diferență între timiditate, anxietate socială și introversie
Oamenii folosesc uneori cuvintele „timid”, „anxios social” și „introvertit” în mod interschimbabil, dar toate înseamnă lucruri diferite. Dacă micuțul tău este timid, s-ar putea să se simtă stânjenit sau nervos în situații sociale, deoarece îi este frică de judecată negativă - își face griji că va fi respins sau umilit. Anxietatea socială, pe de altă parte, este o tulburare diagnosticabilă caracterizată printr-o teamă de a fi urmărit și judecat de alții, care este atât de intensă și persistentă încât perturbă viața de zi cu zi. Copiii timizi ar putea avea dificultăți în schimbarea școlii și pot avea nevoie de câteva săptămâni sau chiar luni pentru a se simți stabiliți; copiii anxioși din punct de vedere social s-ar putea să nu ajungă niciodată în acel punct și ar putea refuza total să meargă la școală.
Și apoi există introversia, care nu are nimic de-a face cu timiditatea sau cu anxietatea socială. Reflectă preferința unei persoane de a fi singură sau în grupuri mici, în funcție de ceea ce consideră împlinitor și energizant. Un introvertit iubește timpul singur și liniștea, în timp ce un extrovertit preferă să petreacă timpul cu ceilalți și să fie în situații stimulatoare. În cartea, „Quiet”, Susan Cain a explicat că „introvertiții și extravertiții diferă în ceea ce privește nivelul de stimulare exterioară de care au nevoie pentru a funcționa bine. Introvertiții se simt „foarte bine” cu mai puțină stimulare, cum ar fi atunci când stau doar cu un prieten apropiat, rezolvă un puzzle sau citesc o carte. Extravertiții se bucură de avantajul suplimentar care vine din activități precum întâlnirea cu oameni noi sau cu situații noi.”
• Rareori vorbește fără să fie întrebat.
• Nu răspunde când un adult sau un coleg îi pune o întrebare.
• Urmează instrucțiunile, dar nu le răspunde verbal.
• Când vorbește, de obicei vorbește cu o voce foarte blândă și liniștită.
• Nu se uită în ochii celorlalți, atunci când îi vorbesc.
• Se uită adesea la pământ.
• Îi privește pe alți copii jucându-se, dar nu se alătură.
• Pare tensionat, distras sau îngrijorat.
• Refuză adesea să intre într-un loc nou fără un părinte.
Amintiți-vă că timiditatea nu este o condamnare pe viață.
Nici timiditatea nu este o trăsătură fixă. De fapt, copiii devin adesea mai puțin timizi în timp, deoarece învață abilitățile de care au nevoie pentru a gestiona situațiile sociale. „Nu vrem să încadram copiii în anii preșcolari – „vor fi timizi sau extroverți” – pentru că încă se pot întâmpla multe schimbări”, a spus Vanessa LoBue, Ph.D., psiholog la Universitatea Rutgers. Când era mic, copilul meu, acum în vârstă de 8 ani, se agăța de mine și urla, când îl lăsam la grădiniță – dar vara trecută, când l-am lăsat într-o nouă tabără de noapte, abia și-a luat rămas-bun înainte de a-și căuta noi prieteni. „Ei învață să se adapteze”, a spus Koraly Pérez-Edgar, Ph.D., un psiholog care studiază timiditatea, la Penn State. Pentru marea majoritate a copiilor timizi, „nu aveți nevoie de programe speciale, cursuri sau terapie – trăiți-vă viața de zi cu zi și pentru majoritatea copiilor asta este suficient.”
Citește și Ai un copil timid? Iată cum îl poți ajuta să-și dezvolte încrederea de sine
Articole relationate
Nume cu semnificație: De ce să alegi Ștefan pentru copilul tău? Bonus - Derivate ale numelui Ștefan
Alegerea unui nume pentru copil este una dintre cele mai frumoase, dar și provocatoare decizii pe care le iau părinții. Numele nu doar că ne reprezintă, dar poartă cu...
Cum îi explici copilului că Moșul aduce mai multe cadouri altor copii
Magia Crăciunului este una dintre cele mai frumoase perioade din copilărie, dar poate aduce și momente dificile de explicat. Una dintre cele mai frecvente dileme pentru...
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu