Este perioada virozelor, perioada în care copiii, mai ales aceia din colectivitate, răcesc parcă peste noapte, spre disperarea noastră, a părinţilor. Ceea ce uneori uităm este, însă, că toate aceste viroze ar putea fi evitate cu uşurinţă, dacă ar fi respectaţi cei paşi care ar putea scădea dramatic rata bolilor acute respiratorii:
- Să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun sau, în lipsa acestora, să folosească gelul antibacterian. Este important ca cel mic să se spele cel puţin 20 de secunde, după utilizarea toaletei, înainte să mănânce, după ce vine de afară şi în orice moment în care nu îşi simte mâinile curate.
- Să nu schimbe între ei ustensilele de mâncat sau de băut – Trebuie să ştie că răceala poate fi contagioasă, chiar înainte ca semnele să se manifeste.
- Să tuşească şi să strănute corect (acoperindu-şi gura cu cotul, nu cu palma). Multi experți în sănătate publică sunt de acord că această tehnică de tușit corect este "invenția" cu cel mai mare impact asupra sănătății populației, de la săpun încoace.
- Să se odihnească de ajuns – Un copil între 5 şi 10 ani trebuie să doarmă 10-11 ore pe zi. Mai mult decât atât, somnul între 22.00 şi 02.00 este cel mai sănătos. Dacă micuţul nu vrea să doarmă, ajută-l cu muzică liniştitoare pe fundal. Explică-i că, la fel ca şi în cazul alimentaţiei, un somn suficient îl ajută să fie mai puternic în lupta cu răceala.
- Să amânăm frecventarea locurilor publice sau a activităților programate (sport, cerc de arte, balet, curs limba engleză etc) pe toată durata racelii.
Citeşte şi Care este diferenta dintre raceala si gripa la copii?
Copiii cărora le vom insufla aceste deprinderi de mici, în joacă, prin imitare, vor fi mult mai puțin bolnavi.
Acest joc în 5 pași este cel mai bun cadou pe care îl puteți face astăzi copilului dumneavoastră.
Sursa: Spitalul Virtual Pentru Copii, Web Md