In momentul in care am vazut bucata de inox in forma de sapun pe care scria mare Sapun inox mi-am imaginat pentru o clipa ca voi avea un sapun care nu se va termina niciodata si o sa fie dragoste la prima vedere pentru copilul meu. Scria pe cutie ca este antibacterian si ca elimina mirosurile neplacute. Doamne, o minune!
Nu l-am cumparat, rezistand tentatiei si am stiu in momentul acela ce simtea Becky din romanul „I love shopping” a lui Sophie Kinsella.
Am visat la sapunul de inox dar mi-am spus ca inainte de a-l cumpara voi face o mica cercetare virtuala sa vad ce proprietati minune are.
Iata ce am aflat si va spun si voua.
In primul rand sapunul acesta a fost gandit si creat pentru a elimina mirosurile neplacute de pe maini. Cand gatesti peste crud, ceapa sau usturoi, mainile iti miros puternic, iar unul dintre remediile cunoscute este sa iti freci mainile de o bucata de metal inoxidabil cum ar fi robinetul de la bucatarie sau o lingura mare. Ideea folosirii otelului inoxidabil care sa neutralizeze sau sa indeparteze mirosurile neplacute este cea care a stat la inventia sapunului de inox.
„Sapunul” este facut din aceleasi materiale ca oricare alt produs din otel inoxdabil, in special din fier si crom. Este facut din otel modelat in forma unui sapun de toaleta si apoi peste este turnat un strat de crom. Acest strat este cel care faca otelul rezistent la rugina. Cromul nu formeaza rugina in adevaratul sens al cuvantului, dar formeaza un oxid cand se afla in contact cu apa si aer. Unii cred ca acest strat de oxid este responsabil pentru indepartarea mirosurilor.
Afla de aici regulile de baza ale igienei prescolarului.
Altii spun ca actul fizic de frecare a mainilor indeparteaza mecanic uleiurile si grasimea responsabile pentru mirosurile neplacute. Otelul inoxidabil nu face nimic pentru a neutraliza in mod chimic mirosurile, dar actul de a freca mainile sub apa curgatoare ajuta la indepartarea unui strat subtire de pe piele. Cu alte cuvinte alte materiale cum ar fi plasticul sau cauciucul ar trebui sa aiba acelasi efect.
Este posibil totusi ca compozitia chimica a sapunului inoxidabil, in special cromul si oxidul de crom, sa interfereze cu compusii sulfurosi gasiti in multe alimente cu miros puternic. Sulful ramas pe mainile bucatarului dupa ce a taiat ceapa sau usturoi poate forma o legatura chimica cu oxidul de crom de pe sapunul inoxidabil si sa se „agate” de suprafata sapunului, nu de pielea bucatarului.
Pentru ca este foarte putina evidenta stiintifica pentru a veni in sprijinul oricareia dintre prezumtiile de mai sus, unii experti sugereaza ca nu este nici un beneficiu real adus de sapunul de inox. Sapunurile obisnuite pot indeparta multi compusi chimici daca sunt folosite imediat, iar manusile de latex pot fi purtate cand lucram in bucatarie.
Cat despre efectele antibacteriene ale sapunului, chiar nu am gasit mai nimic.
Cu toate acestea, tot ma mai gandesc la bucata aceea frumos rotunjita de otel inoxidabil. Doar ca i-am schimbat locul din baie, in bucatarie.