Am aflat din caietul cu retete al bunicii ca reteta adevarata de saratele de casa se face folosind cartofi. Aluatul este fin, gustos si incomparabil mai sanatos decat cel al saratelor din comert. Alaturi de un pahar cu lapte sunt perfecte la cina sau o mica gustare pentru cel mic, dar nu numai.
Ca sa faci saratelele bunicii ai nevoie de 150 de grame de unt proaspat, 150 de grame de faina, 150 de grame de cartofi fierti (curatati si fierti in apa cu sare), o jumatate de lingurita cu sare, un ou, doua linguri de mac si doua de susan.
Amesteca untul impreuna cu cartofii fierti si racoriti bine, foarte bine sfaramati. Adauga faina si sarea si amesteca bine pana rezulta un aluat potrivit de tare. Intinde o foaie groasa de un centimetru, unge bine foaia cu oul batut si taie aluatul in fasii, late de un deget si lungi de patru-cinci centimetri. Presara deasupra seminte de mac si susan si aseaza saratelele in tava pudrata cu faina.
Coace saratelele la foc potrivit 15-20 de minute, in cuptorul bine incins.
Poti pune orice fel de seminte vrei. Poti pune mai multa sau mai putina sare, sau poti renunta la sarea din aluat si pune sare grunjoasa deasupra (evident putina). Reteta se preteaza pentru a fi facuta si cu faina integrala sau neagra, dar si cu faina de secara.
Saratelele bunicii sunt bune pentru copiii mai mari de doi ani, dar pentru toti adultii familiei.