Se apropie inceputul unui nou an scolar si, odata cu el, si grijile ca va fi inca un an in care copiii vor invata o multime de lucruri teoretice, insa vor intelege prea putin despre modul in care isi pot folosi cunostintele pentru a avea succes. Nu este ceva nou. Aceasta era problema invatamantului romanesc acum 20 de ani cand am invatat eu si aceeasi a ramas si acum.
Doar ca acum au aparut cateva oportunitati noi si voi puteti face ceva pentru a le oferi copiilor sansa de a profita de ele. Este vorba despre programele inovatoare ale fundatiei internationale Junior Achievment. Aceste 'lectii' speciale sunt facute la scoala, fiind in parteneriat cu Ministerul Educatiei. Ele sunt cerute de catre profesori, iar tu, ca parinte, poti atrage atentia asupra existentei lor.
Cum te poti pregati pentru viata in ciclul primar
Concepute special pentru elevii cu varste intre 6 si 11 ani, programele Junior Achievement pentru ciclul primar le dezvolta de timpuriu abilitati de care vor avea nevoie pentru o viata independenta. Invatatorii au la dispozitie cinci programe, cate unul pentru fiecare an de invatamant primar, pe care sa le deruleze la clasa. Lectiile cuprind activitati practice si interactive, jocurile de rol si discutii prin care copiii sunt in permanenta stimulati sa participe activ.
Ceea ce face insa ca aceste programe sa fie unice in oferta educationala este prezenta consultantilor voluntari din business la clasa. Acestia sunt profesionisti dintr-o varietate de domenii care lucreaza cu elevii activitatile din programe, in prezenta invatatorului si impartasesc din experienta lor personala si profesionala.
Programe din care poti alege
Programul Noi insine este conceput pentru grupa pregatitoare si clasa I. Cu ajutorul unor personaje de poveste, elevii invata ce inseamna sa muncesti, sa economisesti si sa fii activ in comunitate. Ei descopera trasaturile care ii fac unici si obiceiurile care ii ajuta sa ramana sanatosi, isi descopera calitatile, invata sa lucreze in echipa si sunt incurajati sa exploreze lumea profesionala intr-un mod creativ.
Suportul familiei este esential in dezvoltarea celor mici, de aceea e bine ca ei sa stie inca de timpuriu care sunt nevoile si dorintele fiecarui membru al familiei. In programul Familia mea, adresat elevilor din clasele I-II, copiii descopera care este rolul familiei in economia locala, cum sunt acoperite cheltuielile si care este specificul unor meserii.
Comunitatea noastra (pentru clasele II-III) este un program educational in care elevii invata cum “functioneaza” oamenii si intreprinderile dintr-o comunitate. Ei afla care sunt nevoile si dorintele grupurilor din jurul lor si invata cum pot influenta comunitatea prin vot si decizii si cum sa fie cetateni responsabili. In continuarea acestui program, elevii au ocazia sa descopere caracteristicile unui oras in cadrul programului Orasul meu (pentru clasele III-IV). Ei afla cum influenteazaoameniiviata orasului prin activitatile lor zilnice.
Economia tarii (pentru clasele IV-V) este un program in care elevii invata cum functioneaza o tara ca sistem. Ei analizeaza rolul intreprinderilor, al guvernului si al oamenilor si descopera responsabilitatile pe care si le asuma fiecare pentru dezvoltarea tarii. Copiii dobandesc astfel un comportament social activ si responsabil si invata cum pot pune in aplicare ideile si educatia lor pentru a reusi in viata.
Parintii pot solicita programele JAR
In Romania, programele Junior Achievement pot fi introduse la initiativa parintilor si profesorilor in programa scolara, sub forma de optional (curriculum la decizia scolii), prin parteneriatul incheiat de Junior Achievement cu Ministerul Educatiei Nationale. Fiecare modul cuprinde manuale si materiale educationale pentru activitati individuale si lucru in echipa, precum si certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor si invatatorilor participanti.
Pentru a asigura accesul copiilor la aceste programe, puteti solicita invatatorului sau conducerii scolii inscrierea in program, procedura fiind disponibila
aici. Pentru urmatorul an scolar, inscrierea online se va face pana la data de 1 octombrie 2014.
”Fiecare activitate a fost o ocazie excelenta de a canaliza atentia micilor scolari asupra unor realitati care pana in momentul respectiv nici nu aveau denumire. Acest program i-a ajutat sa se descopere, sa se accepte unii pe altii asa cum sunt, sa cladeasca prietenii durabile, sa-si recunoasca emotiile si sentimentele”, a spusinvatatoarea Alexandra Moarcas, de la Scoala Gimnaziala Nr. 14 Brasov.
Anul trecut, programele Junior Achievement pentru scoala primara si gimnaziu au fost urmate de peste 49.000 de elevi. Sute de profesori au beneficiat de training si materiale educationale gratuite, iar activitatile la clasa au fost deopotriva educative si distractive, au stimulat creativitatea si lucrul in echipa prin implicarea consultantilor voluntari din comunitatea de afaceri.
37 de tari din Europa si 121 din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea se desfasoara in peste 1.300 de scoli publice din intreaga tara, datorita parteneriatului cu Ministerul Educatiei Nationale si sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri.