Incepand cu varsta de un an, copilul este capabil sa tina un creion si sa descopere astfel placerea semnului ramas, mazgaleala, apoi desenul, inainte de a fi capabil sa vina in contact cu bucuria scrisului.
Daca invatarea scrisului la copil incepe la sase ani, pana la intrarea la scoala va avea deja un an in care sa se pregateasca pentru acest exercitiu primejdios.
Mainile in vopsea sau in piure, mazgaleala, desenul, buclele, trasaturile si puntile sunt etape indispensabile care il vor indrepta incet catre scris.
Cu trecerea timpului, motricitatea sa se rafineaza, gestul devine precis, creste concentrarea.
Curand, dezvoltarea psihomotorie ii va permite sa scrie primele sale cuvinte si propozitii.
Incepand de la un an: copilul descopera semnul ramas
Desi micut, copilul dumneavoastra va descoperi ca un gest al sau poate lasa o urma.
Aceasta etapa constituie pentru el un moment magic, de aceea este important sa-l lasati sa se exprime, in limite rezonabile, pe toate suporturile care ii trec prin minte. Daca adora sa lase urme pe nisip, cu mainile sau cu un bat, nu-l opriti. Aveti grija doar sa nu se loveasca.
Intelege acum ca se poate folosi de corpul sau si mai ales de brate.
De acum, toate suporturile pe care le va intalni in viata sa cotidiana, vor deveni excelente terenuri de descoperit: pamantul, nisipul, piureul, dulceata…
Un pic dificil pentru parinti, aceasta etapa constituie totusi o etapa obligatorie prin care, fara sa stie, copilul se pregateste de scris.
De facut:
- Ii puteti da creioane non-toxice, verificand, chiar daca sunt socotite ca fiind nedaunatoare, ca nu le baga prea adanc in gura. Alegeti modele mai groase, pentu a le manipula mai usor.
- Instalati-i un panou, cu pagini mari sau acoperiti un perete cu hartie pentru a fi un suport special pentru copil.
De evitat:
- Creioanele colorate si de scris traditionale a caror varfuri se pot detasa.
- Sa-i impuneti, inainte de 2 ani, sa respecte limitele unei foi. In acest stadiu de dezvoltare este capabil doar sa traseze linii , nu sa mazgaleasca pe un suport stabilit.
- Sa-i puneti un creion in mana, chiar daca nu isi manifesta deloc dorinta. Daca nu vrea sa deseneze, nu este o drama, anumiti copii sunt pur si simplu interesati de alte activitati!