Sari la conținut

Se apropie prima vacanță. Câte note trebuie să aibă elevii la încheierea primului modul

Prima vacanță a elevilor este un moment mult așteptat de elevi și de profesori. Cele 7 săptămâni de studiu ale primului modul din anul școlar 2024-2025 sunt aproape de final, astfel că din 26 octombrie elevii vor lua o pauză de la învățare și se vor relaxa, pregătindu-se pentru provocările din modulul al doilea de studiu.

Pe 3 noiembrie urmează ca elevii să se reîntoarcă la școală. Această săptămână de pauză este dedicată tuturor elevilor din ciclul primar și preșcolar, dar și elevilor din ciclul gimnazial și liceal.

Câte note trebuie să aibă elevii la finalul primului modul?


Într-o declarație la Prima News, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a declarat că după cel de-al doilea modul de învățare ar trebui să existe cel puțin o notă la fiecare disciplină. Adică până la vacanța de iarnă 2024.

Câte note se pun pe modul la fiecare materie
 

Anul trecut, într-o notă informativă transmisă școlilor, Ministerul Educației preciza, pentru primele doua module de învățare, un număr de cel puțin 2 note/calificative la disciplinele cu 1-2 ore/săptămână.
 
Acum, secretarul de stat Florian Lixandru a subliniat că profesorul este suveran pe rubrica lui, iar Ministerul Educației nu a stabilit un număr minim de ore pe modul pentru că ar fi însemnat să încarce sarcina profesorului. Cu toate acestea, până la finalul modulului 2 de învățare, adică până la finalul anului 2024, elevii ar trebui să aibă cel puțin o notă la fiecare disciplină.

„Numărul minim de note este cel prevăzut de regulament, adică numărul de ore pe săptămână plus 3 pe an școlar. Pe perioada de învățare nu avem o reglementare care stabilească un număr minim de note, pentru că ar însemnă cumva să încarcăm sarcina profesorului. Fiecare profesor este suveran pe rubrica lui și stabilește modalitatea de evaluare a elevului pe care îl pregătește. Dar la momentul la care calculăm media, adică după cea de-a doua perioada de învățare, ar trebui să existe cel puțin o nota la fiecare disciplină. Vorbim aici de notare ritmică. Practic, există în școală o comisie care verifică notarea ritmică. Este atributul din nou al directorului de a se asigura că fiecare profesor evaluează ritmic copiii”, a declarat Florian Lixandru.

În anul școlar 2024-2025, Modulul 2 de învățare (sau a doua perioadă de învățare) se desfășoară de luni, 4 noiembrie 2024 și până vineri, 20 decembrie 2024.
 
Precizările făcute de Florian Lixandru au venit în contextul unei întrebări referitoare la bursele de merit la clasa a V-a, care se acordă pe baza rezultatelor școlare.
Conform Metodologiei-cadru, bursele de merit la clasa a V-a se acordă elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50. În situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia. Totodată, bursele de reziliență se acordă elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor doua intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor.
 
Cu câte note se încheie media în anul școlar 2024-2025
 
Conform articolului 107 din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP 2024), numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

Citește și De luni, la școală! Care este structura anului școlar 2024-2025

Astfel, la fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este, de regulă, cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, dar nu mai mic de patru note pe an școlar pentru fiecare disciplină. În cazul disciplinelor de studiu cu mai puțin de o ora/săptămână, numărul minim de note acordate pentru un an școlar este de doua.
 
Astfel, numărul de note/calificative depinde de numărul de ore alocate săptămânal fiecărei materii, respectând regula minimului de patru note. Iată câteva exemple:
- la o disciplină cu 1 oră pe săptămână trebuie cel puțin 4 note pe an.
- la o disciplină cu 2 ore pe săptămână trebuie cel puțin 5 note pe an.
- la o disciplină cu mai puțin de 1 oră pe săptămână (cum ar fi o materie opțională), trebuie cel puțin 2 note pe an.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!