Sari la conținut

Semințele de dovleac. Beneficii și rețete pentru copii

Rumenit la cuptor, în plăcinte, în tocănițe sau chiar și supe-crème, dovleacul este o gustare populară în casele românești, mai ales toamna. De asemenea, reprezintă și una dintre cele mai amuzante atracții pentru prichindei, în special de Halloween, când cei mici sculptează tot felul de figurine. Însă, la fel de benefice pentru sănătatea copiilor, sunt și semințele de dovleac.

Plăcute la gust, crocante și, consumate crude, semințele de dovleac aduc multe beneficii organismului, mai ales toamna, când sistemul imunitar are de suferit din cauza schimbărilor de temperatură. Ce conțin? Proteine, zinc, fier și magneziu ușor asimilabile, precum și vitamina E, cu proprietăți antioxidante peste medie. Sunt prezenți și acizii grași mono-nesaturați, acizii grași poli-nesaturați: Omega 9-17.1%, Omega 6 -64,5%, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, digestiv, endocrin și nervos. De asemenea, îmbunătățesc metabolismul grăsimilor, purifică organismul de substanțe nocive și ajută la consolidarea imunității și păstrarea echilibrului hormonal.

►Citește și Dovleacul în alimentația copilului

Știați că semințele de dovleac sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial denumit și hormonul fericirii? Tocmai de aceea nutriționiștii din întreaga lume recomandă consumul zilnic. Nu în ultimul rând, semințele crude sunt un remediu tradițional deosebit de eficient pentru viermișori la copii. În perioadele critice, două linguri de semințe de dovleac presărate peste müsli, savurați dimineața de cei mici, fac minuni pentru sistemul lor digestiv. Și părinții pot urma aceeași cură, mărind cantitatea consumată. Se mai pot prepara amestecuri din semințe și miere, cu puțină scorțișoară, luate dimineața pe stomacul gol.

Din semințele de dovleac se poate obține ulei presat la rece, delicios în salate și în sosuri, dar și peste legume, paste, cartofi la cuptor ș.a.
Semințele mai pot fi consumate în smoothies, în budinci fără coacere, peste supe cremă (în loc de crutoane) și în salate de tot felul.

Iată câteva rețete delicioase cu semințe de dovleac pentru prichindeii tăi:

Pastă din semințe de dovleac (de la 1 an)

Ingrediente

  • 1 cană semințe de dovleac decojite (crude)
  • 1 lingură de miere

Mod de preparare:

Pegătește o tavă de cuptor cu hârtie de copt și pune semințele aproximativ 2 minute la cuptor până când încep să se rumenească ușor. Amestec[ tot timpul ca să se rumenească uniform și ai grijă să nu se ardă prea tare. Lăsă să se răcească puțin și apoi introdu semințele într-un aparat de bucătărie cu lama în formă de S și pulsează până când rezultă o făină. Adăugă mierea și mai pulsează până când rezultă o pastă fină asemănătoare unui unt (e nevoie de câteva minute de procesare).

Pasta obținută se servește pe bucăți de fructe (mere, pere) ca și gustare între mese sau pe o felie de pâine cu gem înlocuind untul obișnuit. Preparatul se poate păstra în frigider, într-un borcan cu capac, chiar și două săptămâni.

Sursa: mynorth.com

Pateu de seminţe de sovleac

Ingrediente:

  • 200g seminţe de dovleac (puse în apă la hidratat)
  • 4 linguri de asta de susan (tahini)
  • 4 linguri de seminţe de floarea soarelui
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 5 linguri de apă
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă de turmeric
  • 100g roşii deshidratate
  • sare neiodată

Mod de preparare:

Seminţele se dovleac se hidreatează minim 4 ore, se scurg de apă şi se pun în robot împreună cu seminţele de floarea soarelui şi se mărunţesc. Se adaugă pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, roşiile deshidratate, turmeric şi sarea. Apoi, se pasează toate ingredientele în robot până obţinem o pastă. Pateul se serveşte cu felii de dovlecel sau castravete crud.

Sursa: simplyrecipes.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!