Sari la conținut

Semnele diabetului la copii. Recomandari pentru parinti

Chiar si bebelusii se pot imbolnavi de diabet. Afla care sunt semnele care trebuie sa te puna pe ganduri.

Diabetul de tip 1 este forma cel mai des intalnita de diabet in cazul copiilor si adolescentilor. Intr-un raport din 2009, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a aratat ca diabetul de tip 1 are o prevalenta de 1.93 la fiecare 1000 de copii si adolescenti, in timp de diabetul de tip 2 afecteaza 0.24 dintr-o mie.

Un studiu recent arata ca numarul cazurilor de copii pana la 9 ani cu diabet de tip 1 a crescut cu 21% intre 2001 si 2009, in timp ce diabetul de tip 2 a crescut cu 30,5% in segmentul de copii cu varste intre 10 si 19 ani.

Diferente intre diabetul tip 1 si tip 2

Diabetul de tip 1 la copii, numit si diabet juvenil se declanseaza cand pancreasul nu poate produce destula insulina. Copiii care sufera din cauza acestei afectiuni au nevoie de injectii cu insulina o viata intreaga si de monitorizarea permanenta a nivelului de zahar din sange. De asemenea, poate fi necesara si schimbarea dietei.

Diabetul de tip 2 este mai putin intalnit in cazul copiilor foarte mici si poate aparea cand nu este produsa destula insulina sau nu functioneaza corect. Drept rezultat, glucoza se acumuleaza in sange. Deseori poate fi tinuta sub control prin schimbarea dietei, cresterea nivelului de exercitii fixice si mentinerea unei greutati sanatoase, desi unii pacienti pot avea nevoie de medicamente de diabet sau de terapie cu insulina.

Cele mai frecvent simptome de diabet 1 si 2 intre copii si adolescenti includ setea si urinarea frecventa, oboseala si pierderea in greutate. Unii copii experimenteaza foame si vedere incetosata, iar fetele cu diabet de tip 1 pot avea o infectie fungica.

Simptomele diabetului de tip 1 tind sa apara rapid intr-o perioada de doar cateva saptamani, in timp de simptomele diabetului de tip 2 se dezvolta mult mai incet.

Parintii ar trebui sa isi duca copilul la medic daca remarca oricare dintre simptomele de mai sus. In ciuda raspandirii largi a bolii intre copii, foarte putini parinti constientizeaza raspandirea si gravitatea ei.

Numai 14% dintre parinti

Conform unui studiu efectuat recent in Marea Britanie, numai 14% dintre parinti au fost in stare sa identifice corect cele 4 simptome mari ale diabetului de tip 1.  Este un numar extrem de mic si face ca diagnosticarea copiilor sa se faca uneori prea tarziu. Diabetul de tip 1 evolueaza rapid si uneori (in cazuri rare) intarzierea punerii unui diagnostic corect poate fi fatala.

Copiii cu un diagostic de diabet 1 pus tarziu (mai rar de tip 2) pot dezvolta ketoacidoza diabetica, cauza numarul unu de deces intre copiii cu diabet de tip 1.

Daca organismul experimenteaza o lipsa serioasa de insulina, este incapabil sa foloseasca glucoza pentru energie. Drept rezultat, organismul incepe sa descompuna alte tesuturi pentru energie, ceea ce duce la producerea de substante chimice otravitoare numite ketone. Acumularea acestor chimicale cauzeaza ketoacidoza.

Daca diabetul este diagnosticat si tratat la timp, se poate evita cu usurinta ketoacidoza diabetica.

Citeste si aici despre diabetul la copii.

Si medicii gresesc uneori

Nu numai parintii sunt cei care „rateaza” simptomele de diabet ale copiilor. Intr-un studiu din Marea Britanie, publicat in revista Archives of Disease in Childhood, cercetatorii au analizat 261 de copii intre 8 luni si 16 ani care au fost diagnosticati cu diabet de tip 1. Au fost evaluate simptomele care au dus la punerea diagnosticului.

Cercetatorii au observat ca pana la momentul in care copiii sub 2 ani au fost diagnosticati cu diabet de tip 1, peste 80% dintre ei dezvoltasera deja ketoacidoza diabetica.

Un alt studiu a aratat ca in cazul a 335 de copii sub 17 ani cu diabet de tip 1, diagosticul initial a fost gresit in mai mult de 16% dintre cazuri.

Studiul a aratat ca in cazul copiilor cu diagnostic gresit, medicii au diagnosticat initial 46.3% dintre ei cu o infectie respiratorie, altii au primit diagnostic de candidoza perineala (16,6%), gastroenterita (16.6%), infectii urinare (11,1%), stomatita (11,1%) sau apendicita (3,7%). Cercetatorii au mai aratat ca ketoacidoza a fost mai frecventa in cazul copiilor cu diabet de tip 1 care au primit un diagnostic initial incorect.

Simptome

Nu toti copiii manifesta cele 4 simptome majore, unii manifestand doar 1 sau 2 simptome. Diabetul poate aparea si la bebelusi si aici trebuie o atentie marita, deoarece ei nu se pot exprima si de exemplu, nu isi pot manifesta setea cerand apa. Oricum, udarea frecventa a scutecelor sau udarea patului, alaturi de oboseala si pierderea in greutate trebuie sa constituie un semnal de alarma major.

Cele 4 simptome majore:

Toaleta – folosirea frecventa a toaletei, scutecele pline sau udarea frecventa a patului la copii care inainte aveau urinari reduse.

Sete – copilul bea multe lichide si nu este capabil sa isi potoleasca setea.

Oboseala – copilul se simte mult mai obosit decat de obicei.

Slabire – pierderea greutatii corporale.

Daca observi oricare dintre semnele de mai sus, mergi imediat la medic si roaga-l sa il testeze pe cel mic si pentru diabet. Un control de rutina ii poate salva viata!

 Sursa: Medical News Today

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!