Care sunt cele mai potrivite activităţi pentru copilul meu? Cum îl pot ajuta să îşi descopere talentele şi să îşi dezvolte potenţialul? Câte astfel de clase ar trebui să planific într-o săptămână? Sunt întrebări pe care toţi părinţii şi le pun atunci când micuţii lor ating vârsta de 3-4 ani.
Fiona Duţu, Head Teacher al grădiniţei cu profil britanic Acorns Nursery vine în ajutorul părinţilor cu câteva sfaturi preţioase:
1. Alege cel puţin o activitate sportivă
Trăim într-o societate în care sedentarismul la copii se instalează odată cu apariţia gadgeturilor. Pentru că dragostea pentru sport se învaţă de la cele mai fragede vârste, poţi contribui substanţial la sănătatea copilului tău, dar şi la dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale, alegând activitatea sportivă de care se simte cel mai atras.
2. Optează pentru cooperare în favoarea competitivităţii
Până la vârsta de 11 ani, copiii încă îşi dezvoltă capacităţile şi aptitudinile. “O activitate care implică nevoia de a concura împotriva altor copii ar putea să îi afecteze încrederea în sine şi să împiedice învăţarea. În schimb, activităţile care încurajează colaborarea între membri îi vor ajuta să îşi descopere potenţialul şi le vor dezvolta capacităţile de socializare”, explică Fiona Duţu.
Este recomandat ca orice element de competitivitate în activităţile extracurriculare să fie introdus după vârsta de 11 ani.
3. Distracţia şi dezvoltarea abilităţilor sunt cele mai importante la această vârstă
Cursurile, jocurile sau activităţile sportive care au loc după programul normal de la grădiniţă ar trebui să aibă loc într-o atmosferă pozitivă, în care toată lumea este fericită, zâmbeşte şi îşi arată prietenia. Distrându-se, copiii învaţă mai uşor şi îşi descoperă talentele şi le exersează fără a simţi presiunea din exterior.
4. Priveşte-ţi copilul, ascultă-l!
Dacă se pregăteşte cu entuziasm pentru ora de înot, pian sau germană distractivă, sunteţi pe drumul cel bun. Altfel, poate ar trebui să mai căutaţi activităţile potrivite, înainte de a produce schimbări negative în comportamentul lui. Nu toţi copiii reuşesc să îşi exprime sentimentele sau părerile cu privire la ceea ce li se întâmplă, însă orice părinte ştie să-i citească reacţiile.
5. Află de la educatori despre nivelul de dezvoltare al copilului
Pentru ca tu să alegi acele activităţi care dezvoltă potențialul copilului și se pliază perfect pe nevoile lui, experții în educație ne încurajează să îi evaluăm zilnic și periodic. De exemplu, în grădiniţa cu profil britanic Acorns Nursery, tehnici de evaluare a micuților sunt aplicate încă din prima zi de grădiniță.
“La Acorns, folosind informațiile notate, educatorii povestesc zilnic părinților despre activitățile la care a participat copilul, progresul într-un anumit domeniu sau lucruri pe care le-a făcut pentru prima dată. Săptămânal, toți pedagogii cu care copilul lucrează schimbă impresiile notate și planifică activități potrivite acestuia.”, explică Fiona Duţu, head teacher Acorns Nursery.
6. Cum facem să nu obosim copilul?
În primul rând, dacă sunt încântaţi de jocurile în care sunt implicaţi, energia copiilor va părea infinită. Aici intervine părintele care trebuie să decidă frecvenţa activităţilor, iar specialiştii recomandă 2-3 sesiuni pe săptămână.
Fiona Duţu: “Există grădiniţe care au în programul săptămânal suficiente activităţi opţionale, alese tinând cont de profilul fiecărui elev. Astfel, reuşim să luăm de pe umerii părinţior grija de a găsi cursurile potrivite copilului lor.”
Iată câteva exemple de activităţi opţionale la Acorns: Investigaţii, Artă reciclată, Clubul ecologiştilor, Cursuri de gătit raw vegan, Jocuri cu mingea, Matematică distractivă, Şah, Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor etc.