După vârsta de 2 ani, odată ce copilul tău merge singur in picioare, fără niciun fel de ajutor, începe etapa explorării. Etapă ce poate fi însoțită, uneori, și de pericole. Statisticile relevă că accidentele casnice sunt principala cauză de rănire a copiilor de vârstă fragedă, 70% dintre aceştia având mai puţin de 4 ani. Iar multe dintre ele au loc în bucătărie. Cum îl protejezi?
Copiii sunt extrem de curioși, însă nu au capacitatea de a conștientiza pericolul care poate apărea în urma acestei curiozități. Odată ce devin siguri pe picioruşele lor pot ajunge ușor în orice loc din casă. Iar bucătăria este principala atracție. Iată ce măsuri de siguranță trebuie să aplici ca să-ți ferești copilul de pericole:
- Blochează ușa cuptorului cu ajutorul unor siguranțe. Copilul este fascinat de tot ce gătești și, pe măsură ce crește, va dori să te ajute tot mai mult la pregătirea prăjiturilor, de exemplu.
- De asemenea, montează siguranţe de blocare la uşile şi sertarele mobilierului de bucătărie unde depozitezi tacâmurile, cuțitele în special.
- Nu lăsa niciodată scaunele în preajma plitei sau a aragazului.
- Păstrează chibriturile, brichetele şi aprinzătoarele aragazului într-un dulap sau pe un raft montat la înălţime. Focul îi fascinează pe cei mici și va dori să aprindă și el un chibrit.
- Pentru a preveni riscul de arsuri, montează pe aragaz un paravan special de protecţie care nu-i va permite să ajungă la vasele fierbinţi de pe foc.
- Imediat ce termini prepararea mâncării, opreşte alimentarea cu gaze a plitei sau alimentarea la curent, dacă vorbim despre o plită electrică. De altfel, oprirea alimentării este indicată după ce folosești orice aparat electrocasnic în bucătărie: mixer, blender, fierbătorul de apă etc.
- Manevrează cu grijă şi păstrează într-un loc sigur vasele din sticlă care se sparg uşor (pahare, farfurii, vase de iena etc.). De asemenea, e de preferat să-i lași copilului la îndemână un pahar de plastic pentru apă.
- Ai grijă ca cel mic să nu ajungă la detergenţii şi produsele de curăţat, depozitate, de regulă, sub chiuveta din bucătărie. Explică-i că sunt substanțe toxice care îi pot face rău.
- Dacă păstrezi alcoolul sanitar şi medicamentele în bucătărie, ai grijă să le găseşti un loc sigur, inaccesibil prichindelului.
- Păstrează gunoiul menajer departe de spațiul la care are acces și copilul tău.
- Și, nu în ultimul rând, fă-ți o asigurare de locuință. Pentru că, din păcate, pot apărea oricând și situații grave precum incendiile, furtul ori tentativa de furt a bunurilor din locuinţă, inundaţiile provocate de spargerea conductelor, avariile la instalaţiile din casă.O șansă în plus, un viitor mai bun pentru copii.
O șansă în plus, un viitor mai bun pentru copii. Împreună cu Allianz-Țiriac, susținem mamele și copiii de la SOS Satele Copiilor România. Află mai multe aici.