Sindormul obrajilor pălmuiți, cunoscut și ca a cincea boală a copilăriei (fiindcă era a cincea în cadrul unei clasificări utilizate cu multe decenii în urmă) sau ca eritem infecțios, este o boală mai rară a copilăriei, dar care se poate dovedi destul de periculoasă contractată la vârstă adultă. Sindromul este, de fapt, infectie ce se manifestă printr-o erupție cutanată ușoară pe față, trunchi și membre. Este mai frecventă la copii decât la adulti, iar perioada de incubație a virusului este de 4-14 zile
Sindromul obrajilor pălmuiți. Cauza apariției sindromului obrajilor pălmuiț
Boala obrajilor pălmuiți apare în urma infecției cu Parvovirus B19. Acest virus se transmite pe cale aerogenă, fiind răspândit prin intermediul salivei și al secrețiilor respiratorii.
Perioadele în care această boală este mai frecventă sunt iarna, primăvara și începutul verii. Copiii de grădiniță sau cei din școala generală sunt mai expuși riscului de a face această afecțiune, însă boala obrajilor pălmuiți poate să apară la oricine, în orice perioadă a anului. Se crede, însă, că odată ce ai fost infectat, ai imunitate pe viață.
Sindromul obrajilor pălmuiți. Simptome
Adesea, simptomele sindromului obrajilor pălmuiți pot fi confundate cu manifestările unei răceli.
- Dureri de cap
- Oboseală
- Febră (peste 38 C sau mai mare)
- Durere în gât
- Greață
- Congestie nazală
- Rinoree (secreții nazale)
- Stare generală de rău
- Iritație roșie care apare pe obraji, dar se poate întinde și pe brațe, picioare și trunchi – această iritație apare la câteva zile după celelalte simptome și poate lipsi în cazul adulților.
- Dureri articulare – acestea apar doar la adulți.
- În 20-30% dintre cazuri, nu există niciun simptom.
Sindromul obrajilor pălmuiți. Tratament
Atenție! Având în vedere că este cauzată de un virus, această boală nu poate fi tratată cu antibiotice, despre care știm că ucid bacteriile.
În cele mai multe cazuri, boala are o formă blândă, și se vindecă de la sine în câteva săptămâni, fără tratament medicamentos. Sunt importante odihna și hidratarea.
Pentru reducerea febrei și a durerilor articulare, se poate folosi paracetamol. Aspirina este contraindicată în asemenea situații.
Dacă cel mic acuză prurit (mâncărimi), se pot folosi anumite unguente sau creme pentru ameliorarea acestui simptom neplăcut.
Sindromul obrajilor pălmuiți. Răspândire
E greu să evităm transmirerea sindromului obrajilor pălmuiți, pentru că adesea nu știm că îl avem, până nu apare erupția. Iar odată cu apariția erupției, riscul transmiterii devine minim.Virusul se transmite la oameni, pe suprafețe sau obiecte prin tuse sau strănut în apropierea lor. Așadar, din nou ni se arată cât de mult poate face diferența banala spălare pe mâini și folosirea șervețelelor de unică folosință, în caz de strănut sau de tuse!
Sindromul obrajilor pălmuiți. Cazuri de risc
Femeile însărcinate – risc de avort sau de complicații pentru copilașul din burtă
Copiii care au sistemul imunitar compromis din cauza unor afecțiuni precum cancerul sau SIDA pot avea complicații din cauza acestei boli.