Cititul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un copil le învață. Unii copii vor învăța mai repede să citească, în comparație cu alți copii, așa că nu trebuie să existe niciun motiv de îngrijorare dacă micuțul tău învață să citească mai târziu. Cu toate acestea, se fac mereu studii pentru a vedea ce îmbunătățește capacitatea de citire a unui copil și ce poate împiedica acest lucru.
Potrivit Medical Xpress, a fost realizat un nou studiu care arată că nivelul de citire al unui copil poate fi afectat de somnul lui. Dormitul și odihna sunt foarte importante pentru cei mici, iar somnul insuficient poate avea un impact asupra sănătății lor fizice și psihice și asupra capacității de citire.
Studiul a fost publicat în revista British Journal of Educational Psychology și s-a constatat că problemele de somn la copii pot avea un efect negativ asupra capacității lor de citire.
Studiul a inclus peste 300 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani. Părinții au fost rugați să completeze chestionare despre somnul copiilor lor, iar micuților li s-a cerut apoi să completeze un test de eficiență care implică cititul. Ei au descoperit că micuții care aveau tulburări de respirație în somn (cum ar fi apneea) și somnolență în timpul zilei, au avut rezultate mai proaste la test.
Cercetătorii au precizat că părinții trebuie să-și facă timp pentru a-și ajuta copiii care au probleme de alfabetizare și dificultăți de somn. Deși mulți părinți își conving cu greu copiii să doarmă noaptea, cu toate acestea ei pot lua în considerare să vorbească cu un medic specialist.