Una dintre cele mai complicate sarcini ale oricărui părinte este să încerce să-și convingă copilul să mănânce o gustare sănătoasă în loc de fast-food și, ceea ce este și mai complicat, să îi facă să se bucure de aceste alimente sănătoase.
Deși trebuie să stabilești un program zilnic de uitat la televizor cu copilul tău, există un studiu care oferă o posibilă metodă prin care poți folosi televizorul în favoarea ta pentru a-ți face copilul să iubească mâncarea sănătoasă.
Citește și: Copilul de 3 ani. Cât şi cum are voie să se uite la televizor
Oricât de incredibil ar părea, televizorul poate fi un aliat pentru a face copilul să mănânce mâncare sănătoasă
Dacă te întrebi: Cum mă poate ajuta televizorul să-mi fac piciul să mănânce mai sănătos?
Răspunsul este mult mai simplu decât crezi: trebuie doar să îl faci pe copilul tău să se uite la emisiuni pentru gătit în care ingredientele principale sunt alimente sănătoase.
Un studiu a concluzionat că emisiunile pentru gătit au un efect pozitiv asupra comportamentului și atitudinii copilului.
Așa au descoperit influența televiziunii asupra alimentației sănătoase a copiilor
Pentru realizarea studiului, 125 de copii ale căror vârste erau cuprinse între 10 și 12 ani au fost rugați să urmărească 10 minute un program de televiziune olandez conceput special pentru copii. Unii au urmărit un episod cu alimente sănătoase, iar alții au urmărit un episod cu gustări nesănătoase.
Astfel, primul videoclip a arătat roșii, ceapă, varză de Bruxelles și alte fructe și legume, în timp ce al doilea a prezentat hamburgeri, cartofi prăjiți cu maioneză și cornuri.
Pentru a se asigura că percepția copiilor cu privire la alimente a fost așa cum au intenționat autorii, ei au cerut copiilor să evalueze produsele apărute în videoclipurile de la 0 la 10 în funcție de percepția lor, unde zero era foarte nesănătos și 10 era foarte sănătos. La final, copiilor li s-a oferit o gustare: au putut alege dintr-un set de opțiuni precum felii de mere, bucăți de castraveți, cartofi prăjiți sau covrigi.
Citește și: Cele mai bune verdețuri, care nu trebuie să lipsească din alimentația copilului
41% dintre copii aleg opțiuni de mâncare sănătoasă
În grupul de copii care au urmărit videoclipul cu alimente sănătoase, peste 41% au ales o gustare sănătoasă, în timp ce în celălalt grup, doar 20% dintre copii au ales o opțiune sănătoasă. Cei care au urmărit un episod cu gustări sănătoase au avut de 2,7 ori mai multe șanse să aleagă mâncare sănătoasă după ce au urmărit-o la televizor.
Alternative pentru promovarea alimentației sănătoase la copii
Încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la cei mici nu este foarte complicată, dar este mai ușor de dobândit în copilărie. Lucrul complicat este să îi facem să dobândească acest obicei. Există alternative precum:
- Să fii tu un model pentru prichindelul tău pentru că cei mici adoptă comportamentul părinților. Copilul tău va face ceea ce faci și tu, iar alimentația nu face excepție.
- Implică-l și pe la pregătirea mesei.
- Încurajează-l să mănânce sănătos. Nu îi spune: “Nu ai voie să mănânci zahăr.” O alternativă mai bună ar fi dacă i-ai spune: “Ai observat ce gust bun au căpșunele dacă nu pui zahăr pe ele?”