Sari la conținut

Stop agresiunii in scoala!

Am fost de curand prin mai multe scoli generale cu un program al unui ONG. In fiecare dintre aceste scoli am vazut cel putin un caz al unui elev timorat, agresat verbal sau fizic de alti copii.

Mie violenta fizica si verbala imi provoaca o reactie de rau fizic. Nu suport sa vad si sa aud oameni agresati de altii, indiferent din ce motiv.

Din pacate, fenomenul agresiunii elevilor de catre colegi de-ai lor continua sa aiba loc in aproape toate scolile. Si sa nu crezi ca este un fenomen nou. Eu cel putin imi aduc aminte si acum de cativa copii de pe vremea mea care reuseau sa terorizeze o scoala intreaga. Te asteptau in pauze sau dupa ore sa iti ia banii, sandwich-ul sau pur si simplu sa te injure. Imi mai amintesc si acum faptul ca nu am avut niciodata curajul sa iau apararea unui copil „luat in vizor”. Imi era frica pur si simplu.

Acum cand copilul meu este la scoala, am discutat cu invatatoarea si am aflat ca sunt atent supravegheati, inclusiv monitorizati video pe coridoare. Pe undeva, desi nu sunt adepta monitorizarii copiilor, m-am mai linistit, deoarece este un mijloc prin care poti sa tii sub control fenomenul agresiunii copiilor de catre copii.

Statisticile sunt insa ingrijoratoare la nivelul tarilor civilizate si arata ca peste un sfert dintre scoli raporteaza ca agresiunea printre copiii se intampla zilnic sau saptamanal. In plus,  1 din 5 elevi de liceu declara ca este agresat in ultimul an de scoala.

Exista numeroase programe de combatere a acestui tip de agresiune si din fericire s-au facut multe lucuri bune fata de momentul in care am fost noi la scoala.

Dar il poti pregati pe copilul pentru a face fata agresiunilor inca de acasa. Mai jos poti citi despre cinci metode prin care copilul (impreuna cu tine) poate opri hartuirea si agresiunea.

Discutiile sunt importante. Vorbeste despre agresiune cu cel mic si cu ceilalti membri ai familiei si impartasiti fiecare experientele pe care le-ati avut in scoala. Daca copilul nu vrea sa vorbeasca despre subiect, si tu intuiesti ca ceva s-a intamplat la scoala, incearca sa il faci sa se simta curajos si sa ii oferi  sprijin neconditionat. Consulta-te cu cadrele didactice si afla ce metode foloseste scoala si corpul didactic pentru remedierea situatiilor de acest fel.

Fara telefon sau bani. In cazul in care banii de pranz sau telefonul sunt cele pe care batausul scolii le vizeaza, poti reolva destul de simplu situatia trimitandu-l pe cel mic la scoala cu un sandwich si fara telefon (sau tableta).

Spune-i sa se foloseasca de prieteni. Doi sau mai multi copii sunt mai greu de agresat decat un copil care este singur. Aminteste-i copilului sa utilizeze „sistemul” de prieteni in situatiile in care stie ca poate fi agresat (in drumul spre casa, in pauze etc.)

Spune-i sa isi pastreze calmul. Ce mai buna aparare pe care un copil o poate avea in fata unui bataus este sa fie calm, sa ii spuna sa se opreasca si apoi sa mearga mai departe. Agresorilor le place sa inspire teama si frica si daca vad ca acest lucru nu se intampla, de multe ori agresiunea inceteaza.

Nu incerca sa rezolvi singura lucrurile. Uneori discutia cu parintii unui bataus poate fi constructiva, insa, in general, cel mai bine sa faci acest lucru intr-un cadru mai oficial, alaturi de un consilier scolar.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!