Chiar daca ti se pare greu de crezut, copiii experimenteaza stresul ca si adultii. Sursele lor de stres sunt diferite fata de cele ale unui adult, insa severitatea stresului este reala si uneori poate fi chiar exacerbata.
Sursele de stres ale copiilor sunt diverse de la modul cum performeaza in scoala, daca isi fac sau nu prieteni, asteptarile parintilor, profesorilor sau antrenorilor.
Nu toate tipurile de stres sunt negative. O doza mica de stres este benefica inaintea unui test, a unei prezentari sau a unui concurs deoarece ii va da un impuls de adrenalina care il va ajuta sa performeze bine. Cand insa este prea mult stres, acesta poate avea efecte negative si ii poate crea dificultati copilului.
Parintii nu isi dau seama de cele mai multe ori cand mici sunt supusi stresului. Daca esti atenta la semnalele emotionale si cele de comportament, poti fi capabila sa identifici problemele potentiale si sa il ajuti pe copil sa depaseasca momentele dificile. Iata cateva lucruri care pot fi semnale ale stresului, oferite de Asociatia Americana de Psihologie.
Identifica schimbari negative in comportament
Tinerii de toate varstele, dar mai ales copiii mici, au probleme in a recunoaste si de a verbaliza momentele cand sunt stresati. La copii, stresul se poate manifesta prin schimbari in comportament. Schimbarile comune includ iratibilitate si toane, retragerea din activitati care altadata ii faceau placere, exprimarea continua a grijilor, plangerea despre scoala mai mult decat de obicei, plansul, afisarea unor reactii de frica, atasamentul excesiv fata de un parinte sau profesor, abandonarea vechilor prieteni pentru realatii de conjunctura, mancatul in exces sau prea putin sau exprimarea ostilitatii fata de parinti.
Desi comportamentul negativ nu este intotdeauna legat de stres in exces, schimbarile negative in comportament sunt aproape intotdeauna un semn ca ceva nu este in regula. Trebuie sa fim atenti la aceste comportamente si sa reactionam si sa intervenim corect.
Raul fizic poate fi simptom de stres
Stresul poate aparea si sub forma simptomelor fizice cum ar fi durerile de stomac sau de cap. Daca un copil se plange frecvent de dureri de cap sau de stomac (cand deja medicul a spus ca nu are nimic) sau daca aceste plangeri cresc ca frecventa sau intensitate inaintea unui eveniment (test, concurs etc.) acel copil experimenteaza un stres semnificativ.
Cum ii afecteaza stresul pe copii
Ai grija cum se poarta cu ceilalti
Chiar daca acasa ti se pare ca toate sunt in ordine si ca se poarta normal,trebuie sa vezi si cum se poarta cu alti copii si in alte medii. Pentru asta trebuie sa tii legatura cu alti parinti, cu profesori sau atrenori pentru a vedea cum se comporta si sa fii la curent cu tot ce ar putea insemna comportament negativ.
Asculta si „tradu”
Copiii nu sunt in stare sa vina sa iti spuna ca simt o presiune psihica, ca sunt stresati. Dar pot spune asta prin alte cuvinte „sunt suparat”. „sunt ingrijorat”, „sunt furios”. Copiii mai pot exprima sentimentele legate de stres prin declaratii negative despre sine si despre altii sau lumea inconjuratoare: „nimeni nu ma place”, „sunt prost”, „nimic nu e distractiv”. Este important sa ascultam fara sa ne enervam si sa ne simtim jigniti si sa vedem care pot fi sursele de stres pentru copilul nostru.
Cum il ajuti
De cele mai multe ori discutiile prelungite, sincere si constante vor duce la identificarea surselor de stres si ameliorarea stresului. Dar alteori este nevoie de ajutor profesionist ca sa il ajuti sa depaseasca stresul. Apeleaza la un psiholog pregatit sa lucreze cu copiii. El va sti sa idetifice problemele si sa devolte strategii bune pentru rezolvarea sentimentelor de stres.
Sursa foto: hepta.ro