Sari la conținut

Stresul nostru îi afectează pe copii. Ce soluții se impun?

 Stresul banilor ne macină zilnic şi de-abia avem vreme să ne uităm la copiii noştri când cresc. Îi întrebăm după amiaza sau seara cum a fost la şcoală, îi întrebăm ce teme au şi…cam la asta se reduce interacţiunea noastră directă cu ei. Nu pot numi interacţiune ameninţările meanice adresate copiilor între două e-mail-uri trimise (nu mai sta atâta la calculator ca…) sau bombănelile pe care le adresăm copiilor (iar nu ţi-ai făcut curat în cameră, iar nu te-ai spălat pe dinţi etc.).

Suntem ocupaţi şi stresaţi şi asta se reflectă în modul nostru de interacţiune cu copiii. Ne spunem că acţionăm pentru ei şi pentru a le asigura (lor şi nouă) banii care să ne asigure un trai decent.

Dar toată agitaţia şi dorinţa noastră de mai bine vine cu un preţ: stresul.

Ne zicem zi de zi că o să o lăsăm mai moale, că de mâine vom încerca să ne luăm mai puţine sarcini şi proiecte, că ne vom concentra mai mult pe viaţa noastră personală.  Şi totuşi, zi după zi, tăvălugul muncii asiduue continuă, iar noi şi copiii noştri plătim preţul pentru asta. Dar oare cât de tare îi afectează stresul nostru pe cei mici?

►Citește și Stresul la copii: Atenționări pentru părinți

Deşi ţi se pare că numai tu eşti stresată, iar cel mic nu are nici o problemă, s-ar putea să te înşeli. Copiii recunosc stresul părinţilor din faptul că îi văd încruntaţi, că se ceartă şi nu petrec prea mult timp cu ei. Drept rezultat, copiii se simt trişti, îngrijoraţi şi frustraţi.  Mai mult, s-ar putea ca cel mic să se plângă de dureri de cap sau de burtă, cauzate de stress.

Şi, ce crezi? Mai mult de 70% dintre părinţi cred că stresul lor personal nu îi prea afectează pe copii!

Ce este de făcut?

Recunoaşte faptul că eşti sub presiune şi că acest lucru îi poate influenţa pe copii. Nu încerca să ascunzi stresul deoarece copiii simt când eşti tensionată, indiferent de mască pe care o porţi. Semnalul pe care îl transmiţi în acele momente este că atunci când te simţi apăsat este bine să nu arăţi şi altora acest lucru. Nu vrei ca şi copiii tăi să facă la fel!

Ai grijă cum reacţionezi. Faptul că eşti sinceră şi arăţi faptul că eşti stresată nu echivalează cu a fi liberă să ţipi şi să îţi verşi nervii şi frustrările pe cei din jurul tău. Nu trebuie să îi faci pe copiii să fie timoraţi şi anxioşi la rândul lor, trebuie să încerci să rezolvi lucrurile cu calm, cu răbdare şi, pe cât posibil, cu ajutorul familiei.

“Tratează” stresul. Învaţă să te relaxezi şi în călătoria asta ia-i alături şi pe cei mici. Impune-ţi să ieşi la plimbare, să asculţi muzică, să faci exerciţii fizice. Găseşte modalităţile care funcţionează pentru tine şi practica tehnici de relaxare alături de ei. Vă veţi simţi minunat.

►Citește și "Timpul special" pentru copii - o nouă provocare pentru părinți

Joacă-te! Oricât de greu îţi va veni să faci asta, joacă este cel mai bun remediu împotriva stresului şi, în acelaşi timp, este cea mai bună modalitate de a interacţiona cu copiii. Lasă departe jocurile video şi cele pe calculator şi jucaţi-vă afară sau cu jocuri şi jucării clasice. Copiii vor fi fericiţi, tu vei fi fericită, partenerul tău va fi fericit. Şi, cel mai important, vei începe să înveţi să te relaxezi!

 

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!